OCMW Torhout schuift sjoemelende directeur Sociaal Huis aan de kant

D.S. werd zopas door de OCMW-raad definitief afgezet als hoofd van het Torhoutse Sociaal Huis. © Foto JS
Redactie KW

Het OCMW-bestuur van Torhout heeft op basis van het lopende tuchtdossier unaniem beslist om D.S. af te zetten als directeur van het Sociaal Huis. Eerder was bekend geraakt dat de Ieperling minstens 477.000 euro – maar bijna zeker aanzienlijk meer – verduisterd heeft. Het strafrechtelijk onderzoek is intussen nog altijd aan de gang.

In november van vorig jaar kwam per toeval aan het licht dat D.S., het 63-jarige diensthoofd van het Sociaal Huis in Torhout, jarenlang ongezien gesjoemeld heeft om zichzelf te verrijken. Sindsdien was de Ieperling geschorst, maar hij kreeg nog een deel van zijn wedde, zoals wettelijk voorzien. Nu heeft het OCMW-bestuur echter beslist om, gezien de ernst van de feiten, de man definitief uit zijn ambt te verwijderen. Dat is de zwaarste sanctie binnen de tuchtprocedure.

Al veertig jaar bij het OCMW in dienst

Uit de forensische audit door Audit Vlaanderen is gebleken dat de man minstens 477.000 euro verduisterd heeft. Hij heeft in zijn eentje gehandeld. De fraude heeft twee OCMW-cliënten benadeeld, die geld dat hen toekwam niet gekregen hebben. In totaal gaat dat om bijna 83.000 euro. Maar op de eerste plaats heeft D.S. de gemeenschap benadeeld: de lokale en de hogere overheid en dit voor een bedrag van minstens 394.000 euro. Hij deed dat door met budgetrekeningen eigen facturen te betalen en op basis van valse sociale verslagen de OCMW-raad te misleiden en steun voor cliënten te vragen die daar niet eens om vroegen. Plus: hij nam aan bankautomaten geregeld OCMW-geld op voor zijn eigen beurs.

D.S. was sinds 1977 maatschappelijk werker bij het Torhoutse OCMW, intussen al liefst veertig jaar dus. Tien jaar geleden werd hij tot diensthoofd van het Sociaal Huis gepromoveerd, want hij genoot een onberispelijke reputatie. Niemand die toen vermoedde dat hij niet zuiver op de graat was.

Wellicht een nog groter bedrag verduisterd

Alhoewel hij zich vooral met de leiding en de coördinatie van het Sociaal Huis bezighield, behartigde D.S. als maatschappelijk werker ook zelf nog enkele dossiers van budgetbegeleiding. In november kwam evenwel aan het licht dat hij dat niet op een eerlijke wijze deed. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Tijdens het onderzoek door Audit Vlaanderen kwam de enorme omvang van het gesjoemel aan het licht.

D.S. heeft op z’n minst bijna een half miljoen euro achterovergedrukt, helaas veel meer dan iemand ooit had durven vermoeden. De fraude was in augustus 2001 al bezig, maar er zijn slechts rekeninguittreksels tot die datum beschikbaar. Er moet dus geen tekeningetje bij: aangezien hij al sinds 1977 in dienst is, is de kans aanzienlijk dat de omvang van de fraude beduidend groter is. Wellicht kan het gerechtelijk onderzoek daar klaarheid in brengen, want dat is nog altijd bezig.

(TV/JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.