Oudste dief van de kust riskeert 37 maanden cel na diefstallen met braak in Blankenberge en Zeebrugge

Blankenbergenaar René S. (81) werd nog maar eens veroordeeld voor een reeks diefstallen met braak. © Arne Franck
Redactie KW

Liefst 63 jaar na zijn eerste veroordeling is Blankenbergenaar René S. (81) alweer voor de strafrechter verschenen. De onverbeterlijke dief, die in zijn criminele carrière al 14 keer veroordeeld werd, riskeert 37 maanden cel voor een reeks diefstallen met braak in Blankenberge en Zeebrugge. “Mijn excuses, het zal nooit meer gebeuren”, boog de tachtiger het hoofd.

De meeste mensen van zijn leeftijd zijn al lang content als ze nog een kaartje kunnen leggen, maar de 81-jarige René S. vult zijn oude dag liever met spannender zaken. De kwieke tachtiger, die bekend staat als ‘de oudste dief van de kust’, ging tussen april en december vorig jaar ’s nachts op pad om in te breken in woningen in Blankenberge en Zeebrugge. Elf keer slaagde hij in zijn opzet maar in negen gevallen bleef het bij een poging. De Blankenbergenaar had het telkens gemunt op geld en juwelen.

Al 14 veroordelingen

René S. was lang niet aan zijn proefstuk toe. In 1958 verscheen de man op amper 18-jarige leeftijd een eerste keer voor de rechter wegens diefstal. Het was de start van een criminele loopbaan die hem intussen al 14 veroordelingen opleverde. En daar zitten ook zware straffen tussen.

Zo kreeg hij al eens vijf jaar cel opgelegd. In 2011 werd hij een voorlopig laatste keer veroordeeld en daarna bleef het jarenlang stil rond de man. Tot een alerte taxichauffeur hem halfweg december spotte in een Blankenbergse tuin. Toen de tachtiger doorhad dat hij betrapt was, probeerde hij zich nog te verbergen in de struiken, waar de politie hem even later in de boeien sloeg.

Op basis van zijn zware strafverleden besloot de onderzoeksrechter om de bejaarde man aan te houden. Op 6 april kwam hij terug vrij na bijna vier maanden voorhechtenis. De procureur vroeg maanden 37 maanden celstraf.

Weinig schuldinzicht

“De beklaagde vertoonde tijdens zijn verhoor maar weinig schuldinzicht”, stelde ze. “Hij kon geen uitleg geven voor zijn aanwezigheid in die tuin en geen commentaar was het enige wat hij kwijt wou. Van enige bekentenissen was geen sprake.”

Tijdens zijn proces veranderde René S. het geweer evenwel van schouder. “Mijn cliënt wil nu wel zijn verantwoordelijkheid opnemen”, pleitte zijn advocaat Julien Wydoodt.

“Hij heeft zeker niet heel zijn leven in de misdaadwereld vertoefd. Hij probeerde meermaals een zaak uit de grond te stampen maar dat mislukte telkens. Hij raakte in financiële problemen en het was geldgebrek dat hem ook vorig jaar terug op het dievenpad bracht. We beseffen dat we weinig marge hebben om gunsten te vragen, maar mijn cliënt hoopt dat hij zijn straf onder elektronisch toezicht zal mogen uitzitten.”

Strafrechter niet mals

Strafrechter Gerda Weymiens was niet mals voor S. “Waar gaat het naartoe als ik zo moet praten tegen iemand van jouw leeftijd”, vroeg ze zich af. “Besef je wel hoeveel ellende je aanricht? Niet heel de wereld moet opdraaien voor jouw miserie.”

Hierop richtte S. zich tot het enige aanwezige slachtoffer, dat een vergoeding vroeg voor zijn ontvreemde trouwring. “Mijn excuses. Het was fout wat ik deed en het zal nooit meer gebeuren”, boog hij het hoofd.

De rechter doet uitspraak op 22 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier