Lieven Lybeer (64), gewezen CD&V-schepen en voormalig waarnemend burgemeester van Kortrijk, heeft voor de correctionele rechtbank in Brugge zes maanden celstraf met uitstel en 1.600 euro geldboete gekregen voor gesjoemel met zijn onkostenvergoeding. Als directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij vervalste hij een document zodat hij maandelijks ten onrechte 300 euro kon opstrijken en dat vier jaar aan een stuk. “Hij misbruikte zijn positie om zichzelf te verrijken”, oordeelde de rechtbank. Aan zijn voormalige werkgever moet Lybeer 42.744 euro schadevergoeding betalen.
Op 1 april 2013 werd Lieven Lybeer directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij en in november dat jaar kende de raad van bestuur hem bovenop zijn loon een maandelijkse, forfaitaire onkostenvergoeding van 200 euro toe. De toezichthouder van de Vlaamse overheid draaide die beslissing evenwel terug en plaatste de sociale huisvestingsmaatschappij onder verhoogd toezicht.
Tijdens een audit in 2019 kwam echter aan het licht dat de voormalige CD&V-politicus sinds maart 2015 tóch een maandelijkse onkostenvergoeding had opgestreken. “Niet van 200, maar van 300 euro per maand”, stelde Walter Muls, de advocaat van de Vlaamse overheid, tijdens de pleidooien vorig maand. “Nochtans was die beslissing nooit voorgelegd aan de toezichthouder. Ze kwam toch niet voor in het verslag dat naar de toezichthouder werd gestuurd.”
Vervalsing
Onderzoek wees uit dat Lybeer het verslag van de vergadering waarin de onkostenvergoeding werd toegekend vervalst had van op zijn computer. “De raad van bestuur had de vergoeding goedgekeurd in de veronderstelling dat de toezichthouder die net als in 2013 zou schrappen”, ging meester Muls verder. “Maar het zinnetje waarin de vergoeding werd toegekend, werd gewist om de toezichthouder om de tuin te leiden. Het bewuste Word-document was het laatst gewijzigd door de beklaagde, die bij confrontatie met de feiten meteen gewag maakte van een afrekening.”
Lybeer werd voor de rechtbank gedaagd wegens schriftvervalsing en oplichting. “Hij beweerde in zijn verhoor dat hij het slachtoffer is van een complot, maar daar is geen enkele aanwijzing voor”, stelde procureur Saskia Schepens. Ze vroeg voor Lybeer een straf met uitstel en hield daarbij rekening met zijn blanco strafblad.
De verdediging vroeg over de ganse lijn de vrijspraak. “Mijn cliënt had recht op die onkostenvergoeding, want ze was toegekend door de raad van bestuur”, pleitte meester Anke Platteau. “Dat zij dit gedaan zou hebben om van zijn gezaag af te zijn en in de veronderstelling dat die beslissing teruggedraaid zou worden, is totaal ongeloofwaardig.”
“Hij misbruikte zijn positie om zichzelf te verrijken”
Volgens meester Platteau had Lybeer er geen enkel belang bij om het verslag te vervalsen. “In tegenstelling tot de eerdere beslissing was die onkostenvergoeding nu immers wél goed gemotiveerd”, pleitte ze. “Bovendien hadden ook de medewerkers van mijn cliënt toegang tot zijn computer. Wie het document aanpaste kan dus niet met zekerheid gesteld worden.”
Toch acht de rechtbank het gesjoemel bewezen. In het vonnis krijgt Lybeer er flink van langs. “Het is duidelijk dat de belaagde het document heeft gemanipuleerd. Hij verhinderde dat de toezichthouder kennis kon nemen van de beslissing om aan de directeur een vaste onkostenvergoeding toe te kennen. Alleen de beklaagde had belang bij die vervalsing. Hij heeft zich op onrechtmatige wijze gelden laten uitbetalen, goed wetende dat de toezichthoudende overheid dit eerder had verboden. Hij heeft zijn positie als directeur misbruikt om zichzelf te verrijken.” Aan de Tieltse Bouwmaatschappij moet Lybeer nu 42.733 euro schadevergoeding betalen.
Waarnemend burgemeester
Bijna een kwarteeuw lang was Lieven Lybeer een prominente CD&V-politicus in Kortrijk. In 1999 werd hij schepen en tien jaar later schopte het stemmenkanon het tot waarnemend burgemeester, toen zijn partijgenoot Stefaan De Clerck minister van Justitie werd. Uiteindelijk zou hij de sjerp drie jaar mogen dragen. In 2020 werd Lybeer ontslagen als directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij. Hij is intussen ook niet langer actief in de politiek. Hij kan nog in beroep gaan tegen zijn veroordeling. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier