Oostends gangster betwist dat hij ex en nieuwe vriend wou vermoorden: “Die mensen hebben doodsangsten uitgestaan!”

Redactie KW

De 47 –jarige Lucien Annot uit Oostende vraagt een mildere straf van het hof van beroep. Hij kreeg tien jaar effectief voor dubbele poging tot moord. Hij bewerkte zijn ex met een rubberen hamer en schoot haar nieuwe vriend in de schouder met een jachtgeweer. “Hij wou haar niet doden, maar net beschermen!”

Tot de tanden bewapend en met de nodige speed in het lijf klom Lucien Annot in de nacht van 16 op 17 mei 2021 over de tuinmuur van zijn ex I.R. in de Prinses Elisabethlaan in Bredene. Hij drong de woning binnen en trof er naast zijn ex ook haar nieuwe vriend D.D. aan in de zetel. Hij eiste meteen hun gsm’s en sloeg D.D. bewusteloos met een koevoet. Toen die terug bijkwam, haalde Annot een sierzwaard boven en dreigde hiermee zijn hand en geslachtsdelen af te hakken.

I.R. en D.D. gingen in de tegenaanval en bekogelden Annot met alles wat ze konden vastgrijpen. Annot takelde vervolgens zijn ex toe met een rubberen hamer en toen haar vriend door het raam naar buiten vluchtte, schoot hij hem in de schouder met een jachtgeweer. I.R. sprong eveneens door het raam, waarop het koppel hulp vond in de buurt.

Klopjacht

Na een klopjacht van vijf dagen kon Annot in Gistel worden opgepakt. Hij kreeg tien jaar cel en nog eens vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. In beroep vraagt hij een mildere bestraffing, zonder daar een getal op te plakken. “Ik wil niet het onmogelijke vragen en een straf met uitstel vragen”, pleitte meester Filip De Reuse. “Ik ga de feiten heus niet banaliseren. Maar hij wou hen echt niet doden. Hij had verse hulzen mee. Hij kon perfect herladen en een tweede keer schieten. Had hij ze willen doden, hij had het gedaan.” Bovendien betwist hij dat hij mikte op D.D. “Hij gooide een fles en daar schoot hij op. Maar tien hagelbolletjes zijn in de schouder van D.D. geraakt”, oordeelde meester De Reuse.

Maar Annot werd in 1999 al een opgesloten in de gevangenis en kwam pas vrij in 2010. Voor de procureur-generaal dan ook het signaal dat hij niks geleerd had in de gevangenis. “Wat dacht je? Ik ga op bezoek bij mijn lief en ik neem mee: pralines, een fles wijn en bloemen? Nee: een koevoet, een siersabel, een hamer, een breekijzer en een vouwgeweer!” Hij vroeg dan ook dat Annot opnieuw tien jaar cel kreeg en voor vijf jaar nog wordt opgevolgd door de strafuitvoeringsrechtbank. Hij meende dat hij weldegelijk de intentie had om D.D. te vermoorden. “We zijn hier niet in het schietkraam. Jij schoot niet op die fles die werd gegooid, wel op zijn torso. Die mensen hebben doodsangsten uitgestaan. Na tien jaar gevangenis heb je nog steeds niets geleerd. In tegendeel: je wordt alsmaar driester!”

Bezorgd

In zijn verweer verwees Annot naar berichten die hij kreeg van de ex van D.D. “Hij schreef dat het fout zou aflopen, dat ze drugs ging nemen, zich prostitueren,….” Voor zijn advocaat ook het signaal dat hij I. doodgraag zag. “Hij was niet ziekelijk jaloers, hij was bezorgd. Hij heeft ook zijn vader nooit gekend. Hij heeft een hechtenisproblematiek, en als hij iemand graag ziet, klampte hij zich daar aan vast.” Uitspraak op 3 december. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier