Oostendenaar krijgt na verzet iets mildere straf voor reeks koperdiefstallen

© BELGA
Redactie KW

Een 42-jarige Oostendenaar heeft voor de Brugse rechtbank achttien maanden effectieve celstraf gekregen voor koperdiefstallen. Aanvankelijk kreeg Ruben C. bij verstek nog 30 maanden effectief. Maar de man tekende verzet aan tegen die veroordeling.

Op 16 juli 2021 werden Ruben C. en een kompaan betrapt terwijl ze twintig kilogram gestolen koper vervoerden op een brommer. Onderzoek wees uit dat C. en zijn broer Lieven al sinds 2018 koperdiefstallen pleegden, onder meer op de site van het voormalige Sint-Jozefziekenhuis in Oostende.

Straf herleid

Begin september 2022 werd C. samen met vijf andere beklaagden veroordeeld voor koperdiefstallen. Hij en zijn broer kregen toen respectievelijk 30 maanden en twee jaar effectieve celstraf. Eind 2022 werd de straf van Lieven C. na verzet herleid tot een jaar cel.

Maar ook Ruben C. tekende met succes verzet aan. Volgens zijn advocaat Yen Buytaert kon hij bepaalde feiten onmogelijk gepleegd hebben omdat hij toen in de gevangenis zat. “Hij werd enkel aangewezen door zijn broer, met wie hij een verzuurde relatie heeft”, pleitte hij.

Dakloos

“Mijn cliënt was in die periode dakloos en op de dool.” Ruben C. zat in het verleden ook al eens zes jaar cel uit. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier