Negen leden Thermomixbende riskeren tot 5 jaar cel voor grote roof in Beveren-Leie

De firma Cnudde langs de Pontstraat in Beveren-Leie is de exclusieve verdeler voor enkele topmerken, zoals Thermomix. © gf
Redactie KW

Brusselse bendeleden riskeren tot vijf jaar cel voor de roof van maar liefst 921 Thermomixen en Koboldstofzuigers in Beveren-Leie (Waregem).

‘Inside info’ leidde een Brusselse bende in de zomer van 2021 naar de gebouwen van de firma Cnudde in Beveren-Leie (Waregem) om er maar liefst 921 Thermomixen en dure stofzuigers van het merk Kobold te stelen. Waarde van de buit: ruim 1 miljoen euro. Negen leden van de bende stonden dinsdag in Kortrijk terecht en riskeren tot 5 jaar cel maar de ‘insider’ is niet gevonden en staat niet terecht. De anderen rekenen eerst op een procedurekwestie…

Dure keukentoestellen

De grootschalige roof vond plaats in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 augustus 2021 bij de firma Cnudde langs de Pontstraat in Beveren-Leie. Cnudde is een toonaangevend bedrijf met vestigingen in Nederland en Luxemburg, dat topproducten invoert van over de hele wereld en die vervolgens slijt aan de betere patisserie-, gastronomie- en cateringbedrijven in de Benelux. De firma is de exclusieve verdeler voor enkele topmerken, zoals Thermomix: een unieke keukenmachine, ook weleens ‘alleskunner’ genoemd die twintig functies in één apparaat combineert. Daarmee vervangt het andere keukentoestellen waarmee je weegt, mixt, hakt, maalt, omroert, kneedt, opklopt, stoomt en ga zo maar door. Het prijskaartje is navenant, zo’n 1.200 euro.

Inside info

Verwacht aan het bedrijf geen grote reclameborden of -banners die duidelijk maken dat er wat te rapen valt, integendeel. Toch wisten enkele figuren uit de Brusselse regio dat er die zomer heel wat multifunctionele keukenmachines van het merk Thermomix gestapeld lagen. “Normaal gebeurt dat in een magazijn in Nazareth maar door de vakantie was dat toen het geval in Beveren-Leie”, stipte de openbare aanklager de eerste merkwaardigheid aan waaruit afgeleid kan worden dat er ‘inside info’ was. “Bovendien wisten de daders wel erg goed waar ze moesten inbreken en hoe de loods was ingedeeld. Ze liepen recht naar de rekken van de Thermomixen.”

Onderzoek

Het onderzoek dat volgde zette alle beschikbare middelen in om de daders te vinden: ANPR-camera’s, bewakingscamera’s, telefonie-onderzoek, observaties, afluisteren van telefoons,… Daaruit bleek dat de buit in twee keer in een witte oplegger van Bilal B. (33) uit Asse tussen Waregem en Brussel was vervoerd. Ook een Audi Q2 en een Volvo V50 van de familie van Mohamed N. was die nacht in Beveren-Leie. De dag voor de kraak waren de daders in de Brusselse regio samengekomen. Het restaurant van Ibrahim A. deed vaak dienst als verzamel- of verdeelpunt. Voor de onderlinge communicatie deden de bendeleden een beroep op prepaidtelefoons. Het resulteerde in huiszoekingen op 3 mei 2022.

Organisatie

De enige die min of meer toegaf betrokken te zijn was Kamal El M. (32) uit Brussel, een ket met al een zwaar strafverleden. Hij checkte of de ‘inside info’ wel klopte, voerde samen met zijn huisgenote Bouchra H. (30) een voorverkenning uit en ging na of er daags nadien nog eens in het bedrijf binnengedrongen kon worden. Hij zorgde ook voor het netwerk om de gestolen toestellen snel te verkopen. Met 5 jaar effectieve celstraf riskeert hij de zwaarste straf.

“De hele roof gebeurde heel georganiseerd”, aldus advocate Stephanie Van Den Broeke, die het bedrijf Cnudde vertegenwoordigde. “Iedereen had zijn eigen taak, er gebeurde een voorverkenning, vooraf zijn prepaid-telefoonkaarten gekocht met een valse naam,…” De advocate hoopte in beslag genomen cash geld en borgsommen van verdachten te kunnen gebruiken als deel van de gevraagde schadevergoeding. “Omdat we weten dat het anders veel moeilijker wordt om ook maar iets te recupereren”, stelde ze niet geheel onterecht. Ze kreeg echter geen steun van de openbare aanklager, wiens schriftelijke vordering nodig is om dat te kunnen bewerkstelligen.

Nog meer plannen

Met de grootschalige roof van augustus 2021 bleek de honger van de bende trouwens nog niet gestild. Uit observaties en telefoontaps bleek dat er plannen waren om nog een tweede keer toe te slaan om Kitchen Aid-keukenrobots te stelen, maar dat lukte uiteindelijk niet. Drie bendeleden staan daar voor terecht. Op 17 februari 2022 weerklonken op de bedrijfssite van Cnudde in Beveren-Leie niettemin toch tot twee keer toe nachtelijke alarmen. Opnieuw bleek er via het dak ingebroken. Zonder buit dit keer. Camerabeelden brachten de Volkswagen Golf van Sabri I. (35) in beeld. De auto was in januari en februari 5 keer tussen Brussel en Waregem opgemerkt. “Met gedoofde lichten en in tegenovergestelde richting om de ANPR-camera’s te ontwijken”, aldus het openbaar ministerie.

Privacyregels

Na het vorderen van de straffen door de openbare aanklager was het dinsdag de beurt aan de advocaten van de negen beklaagden om hun verdediging naar voor te brengen. Maar eerst nam advocaat Maarten Vandermeersch het woord. “Het is tegen Europese rechtspraak om tijdens een onderzoek zomaar in het wilde weg data van telefoonmasten en ANPR-camera’s te verzamelen”, pleitte hij. “Dat druist in tegen alle privacyregels. Het kan enkel in zeer specifieke periodes en gericht tegen heel specifieke personen.” Hij vroeg de rechter alle informatie die uit de captatie van telefoonmasten of ANPR-camera’s is bekomen, uit het onderzoek te weren. Zijn vraag kreeg steun van de acht andere advocaten. Of het zover komt, moet op 23 april blijken. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier