Fikse boete maar geen sluiting voor kippenslachterij Almanaar

Zaakvoerder Frans Carron.© FODI
Zaakvoerder Frans Carron.© FODI
Redactie KW

Bijna drie jaar na een veroordeling voor milieu-inbreuken moet kippenslachterij Almanaar uit Ingelmunster opnieuw een boete van 48.000 euro betalen. Op de vraag tot sluiting ging de rechter in Kortrijk niet in.

In 2012 ging kippenslachterij Carron uit de Bollewerpstraat in Ingelmunster een samenwerking aan met Almanaar en turnde het zich om tot kippenslachterij. Maar volgens de buurt was dat de start van de overlast. “Geur van rottende kadavers en dode kippen, lawaaihinder,… De buurt is onleefbaar. De eerste veroordeling veranderde niets aan de situatie.” Volgens de openbare aanklager gebeurt de exploitatie niet zorgvuldig en zijn er ook meldingen van vervuiling van een gracht.

Exploitatieverbod

Begin 2018 werd de slachterij en haar bestuurders veroordeeld tot een boete van 21.000 euro. De rechter verklaarde ook 13.400 euro omzet verbeurd en kende de omwonenden een schadevergoeding van 15.000 euro toe. Dit keer wou de openbare aanklager nog een stapje verder gaan en de slachterij een exploitatieverbod opleggen. En een dwangsom per dag dat het verbod niet zou nageleefd worden. Maar daar ging de rechter niet op in.

Investeringen tegen hinder

De vergunningstoestand van de slachterij is al jaren onderwerp van discussie in de gemeente. Het bedrijf diende een aanvraag in om de slachtcapaciteit van 4.000 naar 22.800 kippen te mogen uitbreiden. Een verdeeld schepencollege besliste eind 2017 om geen advies uit te brengen over die aanvraag, de provincie gaf groen licht maar de buurt tekende beroep aan. Het schepencollege gaf daarop een negatief advies maar uiteindelijk verleende toenmalig minister van milieu Joke Schauvliege toch een omgevingsvergunning. “Er is al 90.000 euro geïnvesteerd om hinder te voorkomen”, aldus Almanaar. “Een nieuwbouw van 1,2 miljoen euro waardoor alle activiteiten binnen de muren zouden kunnen verlopen, is de oplossing voor alle problemen maar ook die vergunningsaanvraag wordt door de buurt betwist. Daardoor lopen die plannen vertraging op. Het is niet zo dat we niets willen doen om de problemen aan te pakken.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier