In mei vorig jaar plukte de politie tachtig transmigranten uit de Oostduinkerkse duinen, amper een week nadat 49 anderen gered konden worden uit een gammel bootje op zee. Drie mensensmokkelaars kregen hiervoor tot vijf jaar cel en een geldboete van 640.000 euro opgelegd. “Ze verdienden gemakkelijk geld op de kap van wanhopige mensen”, klonk het. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.
Op 27 mei 2021 kreeg de politie een verdachte bestelwagen in de gaten. Agenten zagen enkele mensen uit het voertuig springen en de Oostduinkerkse duinen inrennen. Een drone spotte even later een groep van 66 transmigranten. Op het strand lag een 25 jaar oude rubberboot, een pomp, een buitenboordmotor en jerrycans met benzine klaar. Er stond ook een doos met reddingsvesten, maar die bleken totaal niet geschikt voor een oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.
Tachtig transmigranten
In totaal werden die nacht 80 transmigranten uit de duinen geplukt. De meesten waren van Vietnamese origine. Een aantal van hen was pas een week eerder door de scheepvaartpolitie gered uit een rubberbootje voor de kust van Oostduinkerke. In het vaartuig was plaats voor twaalf mensen, maar er zaten 49 transmigranten in.
De politie sloeg ter plaatse Ajub U. (42) in de boeien. De Iraakse Koerd kreeg zeven jaar effectief. Dankzij verder onderzoek kwamen nog vier Iraakse Koerden in het vizier. Drie daarvan konden worden opgepakt en verschenen aangehouden voor de Brugse strafrechtbank. Ze wasten alle drie de handen in onschuld, maar enkel Fatah D. (26) werd vrijgesproken op basis van twijfel. “Hij wou zelf naar Engeland gesmokkeld worden”, pleitte zijn advocate.
De bootjes waren niet geschikt om op zee te varen, er zaten veel te veel mensen op en er was te weinig brandstof voorzien
Mohammed T. (26) en Barzan A. (54) kregen respectievelijk dertig en veertig maanden cel, telkens voor de helft met uitstel. Ze kregen ook elk een geldboete van 640.000 euro opgelegd, weliswaar volledig met uitstel. Xamgin M. (35), die als enige niet kwam opdagen voor zijn proces, kreeg bij verstek vijf jaar effectieve celstraf en een effectieve geldboete van 640.000 euro. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.
“Ze wisten dat de kans dat de rubberboten in het Verenigd Koninkrijk aan zouden komen quasi nihil is”, klonk het in het vonnis. “De bootjes waren niet geschikt om op zee te varen, er zaten veel te veel mensen op en er was te weinig brandstof voorzien. Deze werkwijze is levensgevaarlijk. Het is een gemakkelijke manier om geld te verdienen op de kap van wanhopige mensen.” (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier