Brand onthult cannabisplantage: Drie verdachten voor rechter

De brand woedde in de Kortrijksestraat in Heule. © a-JF
Redactie KW

Drie mannen met de Albanese nationaliteit moesten zich dinsdagmorgen verantwoorden voor hun aandeel in een cannabisplantage. Die werd op 25 november 2022 ontdekt nadat er brand uitbrak. Er werden celstraffen tot 3 jaar gevorderd.

Een kortsluiting veroorzaakte op 25 november 2022 een brand in een loods in de Kortrijksestraat in Heule. Toen de rook wat was gaan liggen dankzij de bluswerken, deed de brandweer een wel heel opmerkelijke ontdekking. In het magazijn bleek een cannabisplantage te zijn ondergebracht, met op dat moment 1.102 en planten en nog een heleboel stekjes.

In de keuken werd een agenda met kweekschema’s gevonden, maar ook papieren in de keuken met instructies – allebei in het Albanees. Niemand was aanwezig. Vermoed wordt dat de telers konden ontsnappen via een gat in de muur. Pas na lang speuren konden drie verdachten worden geïdentificeerd. Die moesten zich dinsdagmorgen verantwoorden voor hun aandeel in de plantage.

Valse naam

Volgens het Openbaar Ministerie bracht de plantage 593.000 euro op in een viertal teelten. Het aandeel van de 33-jarige M.C. was dat hij de loods huurde onder een valse naam. Hij riskeert 3 jaar cel, maar meent dat hij niks afwist van de plantage. Hij vroeg de vrijspraak. “Hij werd benaderd door een man om een pand te huren. Het boeltje liep perfect toen hij in hechtenis zat en ook de rekeningen werden betaald. Hij is de kleinste garnaal in dit dossier”, aldus advocaat Nadia Lorenzetti.

Scheerapparaat

Een tweede man, de 34-jarige J.C., riskeert dan weer 2 jaar effectief. Van hem werden peuken en een scheerapparaat met zijn vingerafdrukken op gevonden. De man gaf toe dat hij werkte in de plantage om er op te kuisen. “Het is een brave man uit een Albanees dorpje die dacht dat hij in de bouw zou terechtkomen”, weet advocaat Kris Vincke.

Beiden ontkenden iets te maken te hebben met de afgetapte elektriciteit. Elektriciteitsnetbeheerder Fluvius vroeg alvast een provisionele schadevergoeding van 30.000 euro. De derde verdachte stuurde zijn kat naar de rechtbank. Hem hangt ook een straf van 2 jaar boven het hoofd. Een vonnis volgt op 19 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier