De Brugse politierechter veroordeelde donderdag achttien mensen die in april vorig jaar op hetzelfde familiefeest met barbecue in Gistel aanwezig waren. “Wij wisten niets van de maatregelen”, klonk het bij de Roemeense familie. Ze kregen een celstraf van één maand en een boete van 960 euro.
Het was een van de eerste lockdownfeestjes in het land, die zonnige zondag 12 april vorig jaar. De politie kreeg toen een tip over een feest in de tuin van een rijwoning van de Manitobalaan in Gistel. Bij aankomst stelden de agenten vast dat er maar liefst dertig mensen aanwezig waren, slechts een minderheid daarvan was nog minderjarig.
Het ging om een familiefeest ter ere van Pasen. Alle aanwezigen waren gezellig aan het barbecueën. En dat was een doorn in het oog van enkele omwonenden die de politie verwittigden. De Roemeense familie werd uiteindelijk opgesplitst en alle feestvierders moesten de tuin verlaten.
Pas in België
Zij ontvingen allemaal een minnelijke schikking van 250 euro. Opvallend genoeg weigerden zij zowat allemaal om die te betalen. In totaal werden daardoor achttien mensen voor de Brugse politierechtbank gedaagd. Slechts twee van hen kwamen ook effectief opdagen.
“Wij wisten echt niet dat dat niet mocht”, klonk het. “We waren pas in België toegekomen en wisten niets af van de geldende maatregelen. We wisten wel dat er iets gaande was, maar welke regels we precies moesten volgen, dat niet.”
Gevangenisstraf en boete
Die uitleg schoot bij politierechter Peter Vandamme duidelijk in het verkeerde keelgat. “Wij leven met tien miljoen Belgen al een jaar als paters en nonnen in kloostercellen”, fulmineerde hij. “We mogen niet naar de kapper. Allemaal om de strijd tegen dat virus te voeren. Door met dertig mensen rustig te gaan barbecueën doe je al die inspanningen teniet. Dat u niet op de hoogte was? U wordt geacht van het te weten.”
De politierechter toonde ook in zijn bestraffing geen genade. De achttien aanwezigen kregen allemaal een gevangenisstraf van één maand en een boete van 960 euro. Het Roemeense koppel dat wél naar de rechtbank was gekomen reageerde verbijsterd op die straf. “Wat moeten wij nu doen?”, klonk het. Maar ook daar was de rechter kort in: “Naar huis gaan en je deze keer wel aan de maatregelen houden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier