Een 83-jarige man tekent beroep aan tegen de uitspraak van de politierechter die hem exclusief aansprakelijk stelde voor het ongeval waarbij Jamy Destickere (25) ondertussen drieënhalf jaar geleden om het leven kwam. En dat tot grote ontgoocheling van de nabestaanden van de jonge motorrijder. “Ik denk niet dat de tegenpartij beseft welke impact deze zaak al jaren op ons leven heeft”, zei de zus van Jamy in tranen.
Voor het ongeval zelf keren we al een hele tijd terug in de tijd. Meer bepaald naar 22 december 2020. De aanrijding gebeurde op het kruispunt van de Damse Steenweg met de Ronselarestraat in Dudzele (Brugge). Jamy reed toen met zijn motorfiets op die eerste weg. Een fietser van momenteel 83 jaar kwam vanuit de andere straat en wilde het kruispunt oversteken, maar het kwam tot een aanrijding tussen de twee. Jamy kwam ten val en belandde tegen een boom. Hij overleefde de klap niet.
Maar toen het parket besliste om de zaak niet voor de rechtbank te brengen, kwam dat voor de nabestaanden als een mokerslag. Vooral omdat Jamy op een voorrangsweg reed en de fietser dus geen voorrang had gegeven. Het parket wilde prioriteit geven aan de burgerlijke afhandeling (lees: de financiële kant van de zaak). Maar daar gingen de nabestanden van Jamy niet mee akkoord. Ze daagden de fietser zelf voor de rechtbank omdat ze er niet mee konden leven dat het parket de zaak had geseponeerd.
Brief voorgelezen
In de politierechtbank stonden de twee kampen vorig jaar lijnrecht tegenover elkaar. Jamy reed volgens experts zo’n 110 kilometer per uur waar slechts 70 was toegelaten. De discussie: lag het niet verlenen van de voorrang aan de oorzaak van het ongeval of toch de snelheid? De zus van Jamy kreeg de rechtszaal toen stil door een emotionele brief voor te lezen. “We willen gerechtigheid”, sprak de vrouw. “Er valt niets te winnen vandaag. De toekomst en het leven van Jamy waar hij zo van droomde, zijn hem ontnomen. Hij was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment.”
De politierechter legde de schuld voor het ongeval uiteindelijk volledig bij de bejaarde fietser. “Het ongeval zou zich ook hebben voorgedaan als de motorfietser aan de toegelaten snelheid had gereden”, klonk het. “De gevolgen zouden zelfs nog veel ernstiger geweest zijn.” Daarmee bedoelt de rechter dat de fietser de botsing dan wellicht ook niet had overleefd, omdat hij dan op een andere plek zou aangereden zijn. De fietser kreeg tegelijkertijd wel de gunst van de opschorting en dus geen straf.
Beroep op burgerlijk gebied
De tachtiger gaat evenwel niet akkoord dat hij exclusief aansprakelijk is gesteld voor het ongeval. Hij ging daarom op burgerlijk gebied in beroep. “Wij blijven erbij dat de motorrijder medeaansprakelijk is en dat de snelheid de gevolgen mee heeft bepaald”, zegt zijn advocaat.
Het beroep komt voor de familie van Jamy hard binnen. “We zijn teleurgesteld dat er beroep komt en dat die man hier dan zelfs niet persoonlijk aanwezig is”, zegt zijn zus. Ze kon haar tranen nauwelijks bedwingen. “Ik denk niet dat de tegenpartij beseft welke impact die zaak ondertussen al 3,5 jaar op ons leven heeft.”
Nick Lucas, de advocaat van de nabestaanden, legde de rechtbank uit waarom het beroep volgens hen zo vreemd is. “Het ongeval was voor de motorrijder onvermijdelijk. Dat zegt de parketdeskundige duidelijk. De snelheid staat niet in oorzakelijk verband met het ongeval. Dat is een non-discussie”, pleitte meester Lucas.
De rechtbank doet uitspraak op 6 september. (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier