De politiezone Polder hield vrijdagavond een grote controleactie in drie restaurants in Diksmuide en Kortemark en nog eens twee nachtwinkels in Diksmuide. Dat deden ze samen met onder andere de FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Opvallend: bijna overal werden inbreuken vastgesteld. “In sommige zaken ging het zelfs over de kwaliteit van het voedsel in de keuken”, klinkt het.
De gecoördineerde actie ging vrijdagavond door zowel in Kortemark als Diksmuide. De politie Polder werkte daarvoor samen met externe controlediensten zoals het FAVV, de RSZ en de FOD Financiën. Die diensten namen het grootste deel van de controles voor zich terwijl de politie instond voor het goede verloop van die controles en zelf ook controles uitvoerde. In Kortemark werden zo twee restaurants bezocht, daarna werden nog twee nachtwinkels en nog een restaurant bezocht in Diksmuide. Opvallend: zowat overal werden inbreuken vastgesteld.
Kwaliteit voedsel
Zo stelde de RSZ inbreuken vast op de Dimona-aangifte van werknemers. Dat is de onmiddellijke elektronische aangifte die moet gebeuren van zodra een werknemer in dienst gaat of stopt. Op het niet naleven van die Dimona-aangiftes staan zware boetes. Daarnaast werden nog inbreuken vastgesteld door de andere diensten. “Naast de Dimona-aangiftes gaat het zelfs over de hygiëne en de kwaliteit van het voedsel in de keuken die niet in orde was”, klinkt het bij de politie.
“Daarnaast waren er nog andere economisch-financiële inbreuken zoals de niet-correcte verwerking van betalingen in zaken. Elke externe partner staat in voor het afhandelen en sanctioneren van de inbreuken, ook buiten de rechtbank om. En die boetes kunnen zwaar oplopen.” In de toekomst kunnen dergelijke acties nog voorkomen. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier