Moeder is wanhoop nabij: “Mijn ex-man heeft mijn zes kinderen ontvoerd in Portugal”

Fanny Talleuw (44) hoopt via Facebook terug in contact te komen met haar kinderen. Haar ex-man laat de kinderen niet terug naar huis keren vanuit Portugal. © Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Fanny Talleuw (44) uit Waasten is de wanhoop nabij. Haar ex-echtgenoot, de vader van haar zes kinderen, weigert hen terug naar huis te laten keren uit Portugal en is ondertussen spoorloos verdwenen met de kinderen. De man gelooft in allerlei complottheorieën “Hij is ervan overtuigd dat de gevaccineerden de niet gevaccineerden gaan uitmoorden en wil de kinderen uit de maatschappij verwijderen”, klinkt het ontredderd. Het parket van Doornik neemt de zaak serieus en opende een dossier voor parentale ontvoering.

Zo’n twee weken geleden werd het leven van Fanny Talleuw en dat van haar kinderen compleet overhoop gehaald. “Mijn ex-echtgenoot leeft sinds onze scheiding bij zijn ouders in Portugal. Ik heb het hoederecht over de kinderen, maar tijdens de vakantie mogen ze hun vader bezoeken. Dat werd zo onderling beslist en de kinderen waren tevreden met die regeling.”

Telefoontje

Ook dit jaar trokken de zes kinderen – de oudste is 17 jaar, de jongste 6 – richting Portugal en leek er geen vuiltje aan de lucht. Tot er een telefoontje kwam op 20 augustus. “Mijn ex-man belde ons op met de melding dat de kinderen niet meer naar België mochten komen. Ook verbood hij elke vorm van contact. De kinderen mochten me nog één keer spreken, via een videocall, en ze waren allemaal aan het huilen. Ze waren de wanhoop nabij en begrepen niet wat er aan het gebeuren was. Het enige dat ze wisten is dat ze niet meer naar huis mochten komen. Mijn wereld stortte in.”

Al snel wordt duidelijk dat de vader van de kinderen in de ban is van complottheorieën. “Dat hij overal samenzweringen zag, dat wisten we al”, klinkt het. “Uiteindelijk was het geen geheim, zijn Facebook staat vol met dergelijke dingen. Zelf was hij ervan overtuigd dat hij steeds in de gaten werd gehouden, ook in Portugal. Zo gebruikt hij steevast huurwagens, weigert hij een rekening te openen en om hem te bellen moesten we elke keer een ander nummer gebruiken. We hebben ons nooit echt vragen gesteld bij dit alles, hij leefde ver weg in Portugal en ziet zijn kinderen graag. Niemand stond stil bij het feit dat hij plots compleet zou doordraaien. Hij denkt dat we in België afstevenen op een burgeroorlog tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Hij wil de kinderen daartegen beschermen en heeft ze naar eigen zeggen meegenomen naar een veilige plaats in de bergen. Sindsdien hebben we niets meer van de kinderen vernomen?”

Onderzoek gestart

Fanny trok naar de politie met haar verhaal, maar daar werd haar verhaal maar lauw onthaald. “Eerst kregen we te horen dat het weekend was en ik een afspraak moest maken. We waren razend, maar maakten een afspraak voor de maandag erop. Volgens de agent die ons verhaal noteerde, was het allemaal een kwestie van het niet respecteren van het bezoekrecht. We besloten een advocaat onder de arm te nemen en zo kwam het dossier op het bureau van een parketmagistraat terecht. Het parket beschouwt de zaak als een ontvoering en is een onderzoek gestart.”

Het is geleden van 20 augustus dat ik mijn kinderen nog hoorde

“We hadden ondertussen ook contact met de ambassade in Portugal. Die contacteerde de lokale politie in Portugal die enkele agenten ter plaatse stuurde. Zij stelden vast dat de woning van mijn ex verlaten was. Volgens die agenten lijkt het alsof ze op de vlucht zijn voor iets. Er is een Europees opsporingsbevel gelanceerd, maar ondertussen waren ze wel al een volledig weekend verdwenen. Niemand weet waarheen of hoe en we vrezen het ergste. De tijd tikt ondertussen verder, maar niemand lijkt zich echt te haasten om actie te ondernemen.”

Delicate zaak

Bij de politie wordt bevestigd dat er een dossier geopend is, al geven ze meteen mee dat ze gebonden zijn aan procedures die moeten worden gevolgd. “We begrijpen dat het voor een moeder een helse periode is, maar dit is een uiterst delicate situatie en we moeten er nauwlettend op toezien dat we het wettelijke parcours volgen”, zegt Marie Vandenbroucke, woordvoerster van de lokale politiezone. “Op dit moment moeten zowel België als Portugal de snaren fijn stemmen om gepast en vooral wettelijk te kunnen optreden. Op ons niveau kunnen we enkel maar cruciale info doorsturen naar alle betrokken partijen.”

Het parket van Doornik bevestigt eveneens dat er onderzoek lopende is. De zaak is in handen van de dienst die gespecialiseerd is in hoederecht en parentale ontvoeringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier