Assisen Sharon: Buurtbewoner getuigt: “De bus waar hij tegen reed, staat er elke dag”

Davy K. Maakte volgens getuigen een erg verwarde indruk meteen na het ongeval dat Sharon Gruwez het leven kostte. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Davy K. (32) hebben meerdere getuigen verteld hoe de beschuldigde een verwarde indruk maakte. Volgens een buurtbewoner zag hij Sharon Gruwez (22) zelfs liggen toen hij vroeg wie het slachtoffer was. De getuige merkte ook op dat de bus waarmee K. in botsing kwam, steeds op die plaats geparkeerd stond.

Kathy D. zag kort voor de feiten een wagen met brandende lichten in de dreef naast haar woning staan. De buurvrouw van K. vond het vreemd en ging boven door het raam kijken. “Toen we het licht aanstaken, is die wagen plots in volle vaart achteruit gereden tot aan de woning.” Toen de getuige enkele dagen later over de fatale crash hoorde, stapte ze met haar verhaal naar de tante van het slachtoffer.

Verwarde indruk

Diezelfde nacht kruiste Tine V. langs de N8 het voertuig van de beschuldigde. “Er kwam een tegenligger zeer snel op ons af. En dat was opvallend, omdat hij ook zigzagde over de baan. Het was echt om schrik van te krijgen.” Uiteindelijk hoefde de vrouw echter niet uit te wijken voor de BMW.

Dion V. woont vlakbij de plaats van de botsing met de geparkeerde bus. “Mijn moeder had me wakker gemaakt omdat ze het ongeval gehoord had. Ik zag een vlam en heb direct een brandblusser gehaald en dat geblust.” K. maakte een verwarde indruk op de getuige. “Hij vroeg continu waar zijn hond was, maar er was daar geen spoor van een hond.”

Café The Sunset

Ook Francis V. woont langs de Veurnestraat in Vleteren en probeerde met de beschuldigde te spreken. “Hij heeft gezegd dat het zijn auto niet was, dat hij met een camionette reed.” De getuige verklaarde dat K. ook tot bij het slachtoffer kwam. “En hij vroeg wie dat was. Natuurlijk heeft hij het slachtoffer gezien.” Ten slotte wist V. nog een mogelijk belangrijk detail te vertellen over de geparkeerde bus waar de beschuldigde met zijn wagen tegen knalde. “Die bus staat er elke dag in feite. Soms een beetje verder, soms een beetje dichter, maar elke dag ongeveer op die plaats.”

Een derde buurtbewoner hielp met het opruimen van enkele brokstukken, maar was te hard onder de indruk om dichterbij te komen. Daardoor hoorde hij pas uren later dat er een slachtoffer was. “Hij riep om hulp om uit de auto te geraken, maar zei niets over een passagier. Dat vond ik toch bizar toen ik nadien hoorde dat er een slachtoffer was”, aldus Edwin R.

Enkele uren na de fatale crash verscheen ook Davy C. ter plaatse. De jongeman had via Facebook vernomen dat er aan OC De Sceure een ernstig ongeval was gebeurd met een donkere BMW. “Ik had in café The Sunset in Poperinge gezien dat er ruzie was tussen K. en Sharon. Hij trok aan haar arm en was ook agressief tegenover haar vrienden.” Op vraag van de burgerlijke partijen verduidelijkte C. dat hij het ongeval dus onmiddellijk verdacht vond.

Knipperlichtrelatie

De verdediging had eerder de speurders al op de korrel genomen. Commissaris Filiep Devriendt had gewezen op een negatieve tendens in de berichten tussen de betrokkenen, terwijl meester Mounir Souidi net met een heleboel liefdevolle berichten van een tiental dagen voor de feiten op de proppen kwam. “Het knipperlicht stond op aan, maar ik kan voor hetzelfde geld berichten citeren die het omgekeerde tonen”, antwoordde de speurder.

Daarnaast werd opgemerkt dat nooit werd nagetrokken hoe vaak K. tegen de lamp liep voor overdreven snelheid. Meester Omar Souidi stelde dan weer vast dat het wrak van de BMW pas ruim een jaar na de feiten grondig werd doorzocht. “Wij zijn afhankelijk van de opdrachten van de onderzoeksrechter. Die opdracht is niet eerder toegekomen”, reageerde Devriendt.

De eivolle planning kon maandag uiteindelijk niet gerespecteerd worden. Vijf vrienden en vriendinnen van het slachtoffer komen daardoor pas dinsdag rond de middag aan het woord. De getuigenis van de polygrafist werd zelfs uitgesteld naar woensdagochtend.

(Belga)

Lees hier meer over het assisenproces waarbij Davy K. terechtstaat voor moord op Sharon Gruwez.