Assisen scalpelmoord – Voorzitter voelt O. opnieuw aan de tand

Beklaagde Ridoan Oudaha tijdens het proces. © BELGA

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) heeft voorzitter Bart Meganck de beschuldigde opnieuw kort verhoord. De Kortrijkzaan bleef erbij dat hij Jill Himpe (36) op 5 november 2019 in Aalbeke niet opzettelijk de keel oversneed. Anderzijds gaf O. toe dat hij toch meer kracht uitoefende dan hij zelf dacht.

Voorzitter Bart Meganck stak maandagochtend niet onder stoelen of banken dat de versie van de beschuldigde rammelde. “De jury zal ook wel geworsteld hebben met de versie die u vrijdag gebracht heeft”, klonk het. Daarbij werd opgemerkt dat de nabestaanden van Jill Himpe een antwoord willen op hun vragen. “Die feiten gaan niet gruwelijker worden doordat u meer details zou geven over hoe het gebeurd is.”

Enkele minuten voor haar dood werd het slachtoffer vastgebonden door O.. “Dat zou kunnen betekenen dat Jill voelde dat het serieus werd, dat het gevaarlijk werd en dat ze wou ontsnappen.” O. bleef er echter bij dat hij enkel wat druk wilde zetten op zijn ex-partner. Ook voor de andere verwondingen op haar lichaam had hij nog steeds geen verklaring. “Het kan maar van mij zijn, maar ik weet echt niet van andere verwondingen.”

Ondanks meerdere vragen bleef O. erbij dat hij enkel een mes tegen haar hals zette. “Ik denk dat ik toch meer macht en kracht heb uitgeoefend dan ik dacht. Maar een opzettelijke daad om haar te verwonden was het niet. Het was zeker niet expres, ik wilde haar niet doden”, klonk het opnieuw.

Loslopende hond

De ochtend van de feiten werd de lokale politiezone Grensleie net voor 9 uur opgeroepen voor een loslopende hond in de Nachtegaalstraat in Wevelgem. Voor die woning van Himpe haar moeder was de stoep ook met bloed besmeurd. Ter plaatse werd de politie aangesproken door de werkgever van het slachtoffer. “Hij is een beetje verontrust omdat hij eigenlijk een werkafspraak had, maar hij kon haar niet bereiken”, aldus inspecteur Michael S.

In de keuken van de woning werd vervolgens het lichaam van Jill Himpe ontdekt. Het slachtoffer lag in foetushouding in een grote plas bloed. “Die arm voelt warm en normaal aan, wat mij hoop geeft. Wanneer ik het lichaam draai, stel ik tot mijn ontsteltenis vast dat het hoofd niet meedraait en amper nog aan het lichaam bevestigd is”, verklaarde hoofdinspecteur Anthony R. Op dat moment werd onmiddellijk beslist om de recherche in te schakelen.

De speurders hadden weinig moeite om Ridoan O. als verdachte te identificeren, want uit het buurtonderzoek was al gebleken dat het slachtoffer bang was voor haar ex-vriend. “Tijdens het wachten op het CSI vernemen wij dat er in Deerlijk op de carpoolparking iemand is die naar de politie heeft gebeld en dat die auto vol bloed hing”, getuigde Francis N. bovendien. Daarnaast had een getuige aangifte gedaan van een mogelijke ontvoering aan de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. Het onderzoek wees snel uit dat Himpe nog probeerde te ontkomen toen ze daar om het leven werd gebracht.