ASSISEN Bloedspatten wijzen op drie harde slagen tegen het hoofd van Pascal Bauwens

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) hebben de mensen van het forensisch laboratorium de bloedsporen op de plaats van de feiten toegelicht. Uit de bloedspatten is gebleken dat Pascal Bauwens (40) wellicht in zijn zetel zat toen hij drie harde slagen tegen het hoofd kreeg. Het slachtoffer werd twee dagen later op de grond aangetroffen.

De politie van de zone Vlas werd op 2 februari 2018 opgeroepen door de vader van Pascal Bauwens, die zijn zoon levenloos had aangetroffen. “Ik heb hem ter plaatse verhoord. Daar zei hij dat hij zijn zoon laatst gezien heeft op 30 januari om 19.30 uur”, aldus inspecteur Dimitri Vervaeke.

Een ambulancier en de spoedarts maakten onmiddellijk duidelijk dat er sprake was van een verdacht overlijden. Vader Bauwens zorgde voor een eerste spoor. Hij zei dat hij op 31 januari rond 3.30 uur een wagen met gedoofde lichten had zien vertrekken bij het slachtoffer.

Drugsverslaafd

Bij de politie stond Pascal Bauwens bekend als een drugsverslaafde. “De ouders hebben alles in het werk gesteld om hem op het rechte pad te krijgen”, getuigde hoofdinspecteur Pieter Vandenborre.

Op het moment van de feiten moest het slachtoffer voorwaarden naleven. Op 31 januari kwam hij om 13.30 uur niet meer opdagen bij de justitie-assistent, waardoor de speurders wisten dat hij dat moment wellicht al overleden was.

Drugs in onderbroek

In eerste instantie werden de klanten van de dealer geïdentificeerd en verhoord. “Pamela verklaarde dat Pascal schrik had om geript te worden. Hij stak daarom zijn drugs in zijn onderbroek en zijn sokken”, aldus hoofdinspecteur Yoeri Vandaele. Dankzij de verklaringen van de klanten kwam de politie ook een ‘Oostblokker’ van ongeveer 40 jaar op het spoor.

Hoofdinspecteur Vandaele deed ook de analyse van de laptop van de beschuldigde. “Als we op een link kijken, komen we uit op de website van het Russisch consulaat in Antwerpen. De gegevens zijn ingevuld voor de aanvraag van een nieuw paspoort.”

Takaev kwam zelf tussenbeide en stelde dat de speurders niet enkel naar die verdachte aanvraag van 2 februari moesten kijken. “In het echt was ik al iedere twee maanden bezig met een internationaal paspoort aan te vragen. Mijn oude paspoort was al lang vervallen.”

© BELGA/Kurt Desplenter

Het labo stelde in de woning van het slachtoffer heel wat bloedsporen vast. “Wij vermoeden dat het slachtoffer in de zetel zat, want verschillende voorwerpen in die omgeving zijn besmeurd met bloed”, aldus rechercheur Luc Vandierendonck.

Ook de twee impactpatronen op de muur en zelfs het plafond wijzen in die richting. Drie harde slagen tegen het hoofd zouden Bauwens fataal geworden zijn. “Pas na de eerste slag is er een verwonding. Bij de tweede slag slaat men in het bloed, waardoor het bloed wegspat. Het slachtoffer zakt weg, waardoor er een lager patroon is bij de derde slag.”

Doorgesijpeld bloed

Onmiddellijk na de feiten moet de Kortrijkzaan nog een tijdje in de zetel gelegen hebben. Onder de zetel werd immers een bloedplas ontdekt, veroorzaakt door doorgesijpeld bloed. Een tweede, grotere bloedpoel werd ontdekt tussen het salontafeltje en de zetel, waar het levenloze lichaam ook werd aangetroffen. “Ik denk dat het licht uitgaat en dat je niet op eigen kracht in die tweede positie kan geraken. Twintig seconden is ook niet genoeg om die eerste bloedpoel te veroorzaken”, aldus commissaris Renaat Develtere.

Ten slotte werden ook de spullen van Ramzes Takaev op bloedsporen onderzocht. Op bepaalde kledingstukken vonden de onderzoekers beperkte bloedvlekken, maar van spatten was geen sprake. Ook op zijn schoenen en in de wagen die hij gebruikte, werd geen bloed aangetroffen.

Maandagnamiddag zullen vooral de bevindingen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) en de identificatie van Takaev aan bod komen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.