ASSISEN Beschuldigde blijft beweren “Ik zat op het toilet” toen Pascal werd vermoord

De beschuldigde Ramzes Takaev voor het Hof van Assisen in Brugge. © BELGA/Kurt Desplenter

Op het assisenproces over de moord op Pascal Bauwens (40) is de beschuldigde maandag verhoord door voorzitter Willem De Pauw. Ramzes Takaev (48) blijft erbij dat hij op het toilet zat toen de bevriende dealer op 31 januari 2018 in Kortrijk van het leven werd beroofd. De Tsjetsjeense Izegemnaar zou een ruzie gehoord hebben met mensen van Arabische origine.

Ramzes Takaev groeide op in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Na een opleiding aan de zeevaartschool werkte hij jarenlang als matroos. Aan sommige getuigen zou hij ook verteld hebben dat hij daarna een hele tijd in een Russische gevangenis zat.

“Nee, dat is niet de waarheid. Dat kan ook gecontroleerd worden”, stelde de beschuldigde maandagochtend. In 2005 verhuisde hij uiteindelijk naar België. “Ik had hier familieleden. Mijn moeder was ook al ziek. Het leven was daar niet draaglijk in die tijd.”

Drugsverslaving

Naar eigen zeggen begon Takaev pas in België drugs te gebruiken. “Hier worden in iedere stad drugs aangeboden. In het begin was het gewone interesse, maar later is het een verslaving geworden.”

De beschuldigde gebruikte vooral heroïne en leerde zo ook Pascal Bauwens kennen. Het slachtoffer was niet de enige dealer van Takaev. “We hadden ook een vriendschappelijke relatie. Soms kocht ik bij hem, soms deelden we de drugs.”

Samen drugs gebruiken

In de nacht van 30 op 31 januari 2018 wilde Ramzes Takaev drugs gebruiken om zijn hardnekkige tandpijn te bestrijden. De beschuldigde betaalde 20 euro, waarna ze samen drugs zouden gebruikt hebben. “Hij klaagde over zijn vader, maar hij klaagde eigenlijk altijd. Omdat zijn vader hem altijd controleerde en afluisterde. Ik probeerde hem gerust te stellen door te zeggen dat het normaal is dat een vader bezorgd is.”

Takaev herinnerde zich ook hoe enkele andere klanten over de vloer kwamen. “Hij wilde niet verkopen aan hen omdat ze niet betaalden. Hij was bang dat die personen hem fysiek iets zouden aandoen. Daarom vroeg hij om bij hem te blijven, want ze zouden terugkomen.”

Volgens Takaev moet Pascal van mening veranderd zijn, want plots wilde hij toch liever alleen een serieus gesprek hebben met de klanten. De beschuldigde ging voor hun komst naar eigen zeggen nog snel even naar het toilet, waar hij ook opnieuw drugs inspoot. “Ik heb gesprekken gehoord, maar weet niet waarover. Ik ben wel zeker dat één van die bezoekers een accent had.”

De Tsjetsjeen omschreef het als een Arabisch accent. Een vechtpartij zou hij niet gehoord hebben, maar het leek wel op een ruzie. “Toen ik uit het toilet kwam, zag ik dat Pascal op de vloer lag. Ik heb het deken vanop zijn hoofd opgeheven. Dat was een verschrikkelijk beeld. Hij ademde nog zwaar toen ik vertrok.”

Tegenstrijdigheden

Voorzitter Willem De Pauw confronteerde de beschuldigde met enkele tegenstrijdigheden in zijn verhaal. Zo vertelde Takaev in zijn eerste verhoren dat Pascal Bauwens nog springlevend was toen hij vertrok. “Ik wilde niet dat de informatie over mijn drugsleven en dubbele gezinsleven naar buiten zou komen. Ik dacht dat ze de echte crimineel vroeg of laat zo ook wel gingen vinden. Nu begrijp ik dat dat dom was van mij.”

De voorzitter merkte ook op dat de beschuldigde gewoon de hulpdiensten of de vader van het slachtoffer had kunnen verwittigen. “Ik was in shock en heb daar niet aan gedacht. Ik had maar één wens: zo snel mogelijk weg zijn van daar.”

Het is ook opvallend dat Ramzes Takaev zou beslist hebben om op het toilet te gebruiken, terwijl dat ook gewoon in de zetel of aan tafel kon. “Dat was inderdaad oncomfortabel, maar dat is de gierigheid van de drugsverslaafde. Ik wilde met niemand delen.”

Ten slotte stelde de beschuldigde nog dat het slachtoffer absoluut geen vechtersbaas was. “Als iemand bij hem zou komen om drugs af te nemen, zou hij het gewoon geven.”

Dadelijk komen de eerste getuigen aan het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.