Assisenhof buigt zich over moord op Kortrijkse dealer: “Ik sloeg hem niet dood, ik zat op het toilet”

Ramzes Takaev bij de samenstelling van de jury deze week. (foto LK)
Laurens Kindt

Het hof van assisen buigt zich vanaf vrijdag over de moord op de Kortrijkse drugsdealer Pascal Bauwens (40). De drugsverslaafde vader van drie kinderen werd op 2 februari 2018 dood aangetroffen in zijn rijhuisje in Kortrijk, beroofd van geld en drugs. De Izegemse Tsjetsjeen Ramzes Takaev (48) zou daarvoor verant-woordelijk zijn, maar de man beweert dat hij op het toilet zat in de woning van Bauwens toen onbekende mannen de moord pleegden.

Het was de vader van Pascal Bauwens die op 2 februari 2018 de gruwelijke ontdekking deed. Vader Patrick en moeder Corinne woonden naast hun zoon Pascal in de straat Walle in Kortrijk. Ze hadden hun zoon al een paar dagen niet gehoord of gezien en vonden dat verdacht. Toen vader Patrick kort voor de middag de voordeur van Pascals huisje openduwde, zag hij meteen dat er iets niet pluis was. Zijn zoon lag tussen de voordeur en de zetel, bedekt met een hoop kleren, een deken en een kussen. De man belde meteen de politie. De speurders hadden weinig reden om te twijfelen of het hier om een verdacht overlijden ging: zowel aan de muur, op de vloer als in de zetel vonden ze bloedplekken. De toegesnelde MUG-arts zag meteen dat Pascal Bauwens zwaar geslagen was geweest. Boven zijn linkeroor zaten drie gapende wonden.

Donkere krullen

Pascal Bauwens was voor de politie geen onbekende. Het strafblad van de man telt maar liefst veertien correctionele veroordelingen, voornamelijk voor drugsfeiten. Vader Patrick Bauwens wond er tijdens zijn verhoor dan ook geen doekjes om en stelde dat hij al een tijdje vermoedde dat zijn zoon opnieuw met drugs bezig was. Meer zelfs: van elke auto die stopte voor de woning van Pascal noteerde hij de nummerplaat. Zo herinnerde vader Patrick zich dat er in de nacht van 31 januari een grijze Peugeot was weggereden met gedoofde lichten en had hij ook die nummerplaat genoteerd.

Moordverdachte Ramzes Takaev (48), een Izegemse Tsjetsjeen. (gf)
Moordverdachte Ramzes Takaev (48), een Izegemse Tsjetsjeen. (gf)

De wagen bleek toe te behoren aan gekende druggebruikers die meteen toegaven dat ze zich bij Pascal kwamen bevoorraden. Ze stelden allen niets met de moord te maken te hebben, maar zagen die avond wel een verdachte kerel bij Pascal thuis. Volgens de ene was het een Oostblokker, volgens de andere een Algerijn en nog iemand anders dacht dat het een Marokkaan moest geweest zijn. In het drugsmilieu zijn getuigenverklaringen soms nu eenmaal wat ze zijn. Over één ding waren de Kortrijkse junkies het wel eens: het was een grote man, met donkere krullen.

Hoofd ‘kapot’

Het onderzoek van de gsm van het slachtoffer leverde meer op. Daaruit bleek dat Pascal Bauwens in de dagen voor zijn dood meermaals contact had met ene Ramzes Takaev, een naar Izegem uitgeweken Tsjetsjeen die eveneens gekend was voor drugsfeiten. De foto van de man in de politiedatabank bleek sprekend overeen te komen met de nogal summiere beschrijving door de klanten van Bauwens. De nummerplaat van de auto van zijn vriendin bleek bovendien opgenomen in het lijstje van nummerplaten dat vader Bauwens bijhield.

Drugsdealer en slachtoffer Pascal Bauwens (40) werd op 2 februari 2018 dood aangetroffen in zijn rijhuisje in Kortrijk. (gf)
Drugsdealer en slachtoffer Pascal Bauwens (40) werd op 2 februari 2018 dood aangetroffen in zijn rijhuisje in Kortrijk. (gf)

Een week na de moord vielen de speurders binnen bij Ramzes Takaev in Izegem en konden ze hem oppakken. “Ik ben die avond bij Pascal geweest en ik heb er drugs gekocht. Hij had er ruzie met een paar andere mannen en ik ben vertrokken”, verklaarde hij. De vriendin van Takaev had een andere versie. “Aan mij heeft hij verteld dat hij bij een man in Kortrijk was geweest, dat hij daar op het toilet zat toen er plots andere mannen binnen kwamen, dat er een gevecht volgde en dat hij nadien vertrokken is. De man zou nog geleefd hebben, maar zijn hoofd was kapot geslagen”, vertelde de vrouw.

Leugendetector

Daarmee geconfronteerd vertelde Takaev nu ook aan de speurders het toiletverhaal. “Pascal vroeg mij om weg te gaan omdat hij nog bezoek verwachtte. Ik heb nog een spuit gezet in het toilet, maar toen hoorde ik andere mannen binnen komen. Ik wachtte tot er geen geluid meer was en dan ben ik vertrokken. Hij had duidelijk slagen gekregen, maar hij leefde nog. Nadien ben ik met de auto naar de keuring in Moeskroen gereden”, klonk het.

Mijn naam is haas, dus. De leugendetectortest dacht er anders over. Op de vraag hebt u met een voorwerp slagen toegediend aan Pascal Bauwens antwoordt Ramzes Takaev drie keer neen. Die antwoorden waren telkens leugenachtig volgens de speurders. Na de polygraaftest weigert Ramzes Takaev nog verder verhoord te worden. Tot op vandaag houdt hij het toiletverhaal – en dus zijn onschuld vol – en zit hij opgesloten in de gevangenis.

Fantaste en moordenares

Maar liefst 44 getuigen zullen de komende week klaarheid moeten scheppen voor de twaalfkoppige assisenjury. Daar zijn twee opvallende namen van ex-partners van het slachtoffer bij. Liselot D.C. (37) leerde Pascal Bauwens in 2011 kennen in de wasserij van de gevangenis in Brugge. De Izegemse zat er opgesloten nadat ze in mei 2011 veroordeeld werd tot 15 jaar voor de moord op haar pasgeboren baby’tje Elise. In augustus 2008 bracht ze het meisje ter wereld in een flatgebouw in Oostende en dumpte ze het lichaampje in een emmer in de kelder. Met D.C. was Pascal Bauwens een viertal jaren samen.

Ze kregen samen een zoon L., maar toen D.C. moest bevallen was er van een relatie al geen sprake meer. Pascal Bauwens was toen opgenomen in de psychiatrie, omwille van psychoses veroorzaakt door zijn druggebruik. Daar leerde hij Ruth A. (30) kennen, die ook zal komen getuigen. De vrouw verwierf in 2015 enige bekendheid toen ze overal rondbazuinde dat ze zwanger was van moordenaar Hans Van Themsche. Achteraf bleek dat ze alles verzonnen had. Met fantaste Ruth A. was Pascal Bauwens samen tot in 2016.

Het proces start vrijdag met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Maandag wordt Ramzes Takaev een eerste keer ondervraagd. Het arrest wordt tegen donderdag verwacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.