Ook laatste Club Brugge-supporter die fan van Mancester City voor dood achter liet, erkent nu zijn aandeel in het geweld

© BELGA
Redactie KW

De 24-jarige Club Brugge-supporter S.L. uit Bekkevoort, heeft tegenover het hof van beroep zijn schuld erkend in het geweld op Manchester Cityfan Guido De Pauw (66). De zaak werd daarom uitgesteld naar 4 juni.

Het leven van de Manchester Cityfan Guido De Pauw (66) hing even aan een zijden draadje na geweld op een snelwegparking in Drongen in oktober 2021. De confrontatie kwam er nadat Club Brugge die avond zijn match in de Champions League had verloren. Op de parking in Drongen zagen vijf Club Brugge-supporters plots Guido De Pauw staan die een fervent Mancester City-fan is en ook een sjaal van zijn favoriete ploeg draagt.

Op camerabeelden is te zien hoe S.L. uit Leuven in het tankstation de sjaal van De Pauw steelt. Die loopt hem achterna, in de richting van de BMW van het vijftal. Tot vijf keer toe vraagt hij zijn sjaal terug, maar L. weigert. Daarop komt bokser Y.S. (26) uit Aalst –die een sigaret staat te roken- komt tussenbeide. De situatie escaleert en De Pauw krijgt een vuistslag van Y. S. Daarop belandt de Cityfan met zijn achterhoofd op de grond. Y.S. S.L. en drie andere Clubfans raken in paniek als ze hem levenloos zien liggen, maar grijpen niet onmiddellijk in. “Een paar uur na die aanval heeft een spoedarts mij wakker gebeld. Het zijn waarschijnlijk de laatste uren van je papa, zeiden ze. Kom zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Mijn mama moest ook al thuis kleren gaan halen om zijn lichaam mogelijk in op te baren”, zei Joke, de dochter van Guido De Pauw nadien. Guido De Pauw lag enkele dagen in coma en revalideert nog altijd na het incident. De opgelopen neurologische schade is aanzienlijk.

S.L. en Y.S. werden vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, volledig met uitstel onder het naleven van voorwaarden. De drie andere beklaagden kregen een werkstraf van 90 uur en een geldboete van 8.000 euro met uitstel voor schuldig verzuim, nadat ze een schikking afsloten met het slachtoffer over een schadevergoeding van 50.000 euro. Zij gingen niet in beroep. Y.S. had eerder al een afspraak kunnen maken met De Pauw en zijn familie om de schade te betalen. S.L. ontkende altijd zijn schuld in het geweld. Maar dinsdag kwam hij voor het hof van beroep tot inkeer via zijn nieuwe advocaat. “Hij erkent zijn verantwoordelijkheid”, zei zijn advocaat. De beklaagde en het slachtoffer zullen tegen 15 mei de dading afhandelen, waardoor de pleidooien over de straffen op 4 juni om 14 uur zullen vallen. De twee mannen zullen ook een werkstraf vragen, zo kondigden hun advocaten aan. De dading is belangrijk voor het slachtoffer, zegt zijn advocaat Thomas Gillis. “De gevolgen zijn enorm voor mijn cliënt en zijn familie. Het gaat hem niet om het geld, maar om het feit dat er eindelijk verantwoordelijkheid genomen door de twee die de hoofdrol hadden. Dat zal zijn herstelproces wellicht ten goede komen.” (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier