Meisje (14) slachtoffer van groepsverkrachting door tieners in Kortrijk: “Nood aan schuldbesef bij de daders”

De feiten vonden plaats in de Scheutistenlaan in Kortrijk. Op het einde van die straat ligt het Kabouterbos. © Google Maps
Camille Jonckheere

Een meisje van 14 jaar is het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting in Kortrijk. De feiten dateren al van in de paasvakantie, maar kwamen deze week pas aan het licht. Tien jonge verdachten werden opgepakt en verhoord. Dat bevestigt het parket van Kortrijk, dat de zaak verder onderzoekt.

De feiten speelden zich af tijdens de paasvakantie in een bosje ter hoogte van de Scheutistenlaan. Het slachtoffer, een meisje van amper 14 jaar, zou door haar vriendje zijn meegelokt naar het zogenoemde Kabouterbos, waar ze door verschillende jongeren verkracht werd. In totaal zou de groep bestaan uit tien jongeren tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar.

“De daders zijn opgepakt en de jeugdrechter heeft de nodige jeugdbeschermingsmaatregelen genomen”, klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen. “Enkele verdachten werden geplaatst in gemeenschapsinstellingen. Het onderzoek loopt.” Het 14-jarige meisje krijgt de nodige ondersteuning en begeleiding.

Verschillende verklaringen

Volgens advocaat Kelly Decaluwe, die een van de jongeren vertegenwoordigt, is er een grote nood aan verder onderzoek. “De tien verdachten verdachten werden allemaal verhoord, maar daaruit kwamen verschillende verklaringen. Op dit moment is het niet duidelijk, wat er daar werkelijk is gebeurd.”

Wat wel al zeker is, is dat de feiten zich zouden afgespeeld hebben in hetzelfde bos op minstens twee verschillende dagen en dat er tien jongeren betrokken waren. “Maar op welke manier zij betrokken waren en of het gaat over verkrachting of aanranding moet het onderzoek nog uitwijzen. Er zouden ook filmpjes gemaakt zijn van het gebeuren. De gsm’s van de verdachten werden daarom in beslag genomen voor een analyse. We zullen pas duidelijk weten welke tenlasteleggingen gelden voor welke daders bij de dagvaarding in enkele maanden.”

Nood aan schuldbesef

Het gaat om erg schokkende feiten, die het hele land beroeren. “Ik begrijp absoluut dat dit voor veel beroering zorgt. De normen van die kinderen zijn volledig vervaagd. Ze denken dat ze dingen mogen doen, vaak onder invloed van sociale media en zaken die ze zien op het internet. Maar ze staan helemaal niet stil bij de gevolgen hiervan.”

De cliënt van meester Decaluwe werd tijdelijk in een instelling geplaatst, maar mocht nu ondertussen onder heel erg strikte voorwaarden terug naar huis keren. “Mijn cliënt is een zwakbegaafd persoon en heeft veel omkadering nodig. Hij is heel beïnvloedbaar en handelde wellicht onder groepsdruk. Na de feiten heeft hij hulp en ondersteuning gehad, maar die had hij al veel langer moeten hebben.”

“Mijn cliënt krijgt nu ondersteuning, maar dat had hij al veel eerder nodig”

“Het is belangrijk dat de daders schuldinzicht en besef hebben. Mijn cliënt ziet in dat hij iets mis gedaan heeft, ook al is het voor het slachtoffer veel te laat. Hij is ook bereid om de gevolgen hiervan te dragen. Dit weegt ook zwaar door op het hele gezin en hemzelf. Hij schaamt zich en komt niet meer buiten. Maar natuurlijk neemt dit niets van de pijn van het slachtoffer weg”, weet meester Decaluwe.

Hoe de jongeren zullen berecht worden voor deze feiten is ook nog niet duidelijk. “Afhankelijk van hun leeftijd en de feiten waarvoor iedere jongere terecht staat, kan het gebeuren dat zij uit handen gegeven worden en beoordeeld zullen worden als een volwassene. Maar die beslissing zal pas binnen enkele maanden vallen”, besluit meester Decaluwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier