Acht betrokkenen van vechtpartij aan station in Kortrijk geïdentificeerd: “Geen onbekenden voor politie”

Dinsdagavond 13 februari brak een gevecht uit aan de ingang van het station in Kortrijk. © GF
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Dinsdagavond 13 februari rond 19.15 uur brak een gevecht uit aan de ingang van het station in Kortrijk. Woensdag kon de politiezone Vlas reeds acht betrokken identificeren op basis van de camerabeelden. Het zijn allen geen onbekenden voor de politie en ze wonen niet in Kortrijk. Vervangend burgemeester Ruth Vandenberghe reageerde alvast betreurend op dit incident en wees erop dat dit geen alleenstaand feit is in de stationsbuurt. “Het toont nog eens waarom een bijkomende politiepost aan het station nodig is.”

(Opgelet: deze video bevat schokkende beelden)

Nadat de politiezone Vlas een hele nacht is bezig geweest met de betrokkenen te identificeren op basis van de camerabeelden zijn intussen acht personen geïdentificeerd. Er zijn intussen ook meer details bekend over het incident.

Woordenwisseling

Zo gaat het om een vechtpartij tussen enerzijds drie personen en een andere grotere groep. De vechtpartij ontstond kort na een woordenwisseling tussen beide groepen. Niemand van de betrokkenen diende achteraf klacht in en niemand vroeg medische hulp.

De geïdentificeerde personen zijn zowel meerderjarigen als minderjarigen. Alle acht zijn al gekend bij de politie voor andere feiten en zijn niet woonachtig in Kortrijk. Het onderzoek naar de identiteit van de andere betrokkenen is volop bezig. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de camerabeelden in en rond het station. Alle teams op het terrein krijgen aan de hand van een signalement de beelden van de betrokkenen mee.

Extra controles

Er werd een pv opgesteld van de vechtpartij. Er wordt bekeken of er bestuurlijk kan worden opgetreden tegen de betrokkenen, bijvoorbeeld met plaats- en contactverboden. Er zullen de komende dagen extra politieteams aan het station aanwezig zijn, zowel heel zichtbaar als uiterst discreet. Daarbij werken de reguliere interventieteams samen met het speciaal interventieteam, de hondenbrigade, het droneteam en de verkeerspolitie. Daarnaast zal ook extra aanwezigheid gevraagd worden van Securail en de federale Spoorwegpolitie.

“Gedegouteerd” en “onaanvaardbaar”

Vervangend burgemeester Ruth Vandenberghe reageert op de incidenten: “Net als iedereen ben ik door het zien van de beelden gedegouteerd en veroordeel ik deze feiten. Dit mag niet ongestraft blijven. De politie is deze nacht bezig geweest om op basis van de camerabeelden de betrokkenen te identificeren. Vanochtend zit ik met hen samen om maatregelen te bespreken. Er moet iets gebeuren, want dit is jammer genoeg geen alleenstaand feit in de stationsbuurt. Het toont nog eens waarom een bijkomende politiepost aan het station nodig is. We maken daar werk van.” Na overleg met politie volgt later vandaag verdere communicatie.

“Er moet iets gebeuren want dit is jammer genoeg geen alleenstaand feit in de stationsbuurt” – Ruth Vandenberghe

Ook schepen Axel Ronse reageert scherp op Facebook: “Dit is onaanvaardbaar. Dat gespuis hoort niet in onze stad. De stationsomgeving verdient beter en heeft asap een politiepost nodig. Al dat gespuis identificeren en plaatsverbod opleggen in publieke ruimte. Voor de rechter brengen en aandringen op strenge en effectieve straffen. Waar mogelijk en toepasbaar ook uitkeringen intrekken. Tijd voor law & order.”

Stéphanie Debels (29) woont al twee jaar vlak aan het Stationsplein, tegenover het Parkhotel, maar maakt voor het eerst dergelijke overlast mee. “Je hoort hier wel eens een bekvechtend koppeltje na een avondje uitgaan in ’t straatje, maar gisteren ging het er heel luid aan toe. Ik zat in mijn zetel toen ik ineens superveel geroep hoorde, enorm storend. Eerst dacht ik aan zatte jongeren die te stevig genoten van de krokusvakantie (lacht), maar toen ik dan ook nog eens de zwaailichten van de politie zag, besloot ik toch even te kijken. Ik zag een jongeman met een gele trui – die ook te zien is op de beelden – heel snel van de taxiplek richting de centrale fietsenstalling lopen. Hij sprong voor een auto over de betonblokken en rende tussen de fietsen door. Dan verdween hij uit zicht. Verder heb ik niets meer gezien.”

Zichtbare politie

Volgens Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone VLAS, ligt zo’n politiepost in het station zeker op tafel. “De vraag is of politie permanent op de zogenaamde hotspots in de centrumsteden aanwezig moet zijn. Wat het station in Kortrijk betreft, zijn we zeker vragende partij. De stationsomgeving, met ook de uitgaansbuurt in de nabijheid, is logischerwijs een drukke site. De Federale Spoorwegpolitie is bovendien onderbemand, dus bij incidenten zijn zij niet snel ter plaatse.”

Een politiepost in het station kan dus zeker voor Detavernier, al houdt hij wel een slag om de arm.

“Het mag wel niet de bedoeling zijn dat zo’n loket een plek is waar een agent achter glas op zijn computer zit te tokkelen. Eigenlijk hebben we een soort ‘hub’ nodig, met visueel zichtbare en kordate politie die toezicht houden en patrouilleren. We zijn al een tijdje samen met de burgemeester aan het bekijken hoe dit praktisch geregeld zou kunnen worden. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier