Geen straf na 2.792 sms’jes en tientallen telefoontjes naar ex, wel contactverbod

Een man uit Oostduinkerke heeft de opschorting van straf gekregen voor belaging van zijn ex-partner, door middel van onder meer 2.792 sms’jes, gemiddeld tien per dag en ook tientallen telefoontjes. Toch besloot de rechtbank hem niet te straffen, al zijn er wel voorwaarden.

© Getty Images/iStockphoto

Het koppel is amper zes maanden samen geweest maar de belaging nadien duurde meer dan een jaar lang. De man kon de relatiebreuk niet verkroppen. De politie kwam verschillende keren tussen en maakte hem duidelijk dat hij de vrouw met rust moest laten, maar dat bleek niet te werken. Zelfs toen hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter en in voorlopige invrijheidsstelling werd geplaatst, zijn nog twee klachten binnengekomen bij de politie. Het openbaar ministerie eiste 1 jaar cel en liet de deur open voor probatie-uitstel mits een contactverbod.

“Psychopathische trekjes”

De procureur werd evenwel woedend tijdens het proces toen de verdediging van de beklaagde het proces van de burgerlijke partij begon te maken. “Die hoeveelheid sms’jes zijn niet goed te praten, maar die vrouw is werkelijk volledig anders dan ze zich voordoet. Ze heeft psychopathische trekjes door een zwaar relationeel verleden met onder meer seksueel misbruik. Mijn cliënt wou haar beschermen. Toen zijn vader overleed, maakte ze het twee dagen later – zonder uitleg – gedaan. Mijn cliënt wou enkel weten wat hij misdaan had”, aldus de advocate.

Zalig kerstfeest

“Maar alles greep ze aan om klacht in te dienen. Telkens ze hem kruiste met de wagen – ze wonen in de buurt van elkaar – nam ze haar gsm en begon ze te filmen om daarna klacht in te dienen. Uit de PV’s blijkt dat de verbalisanten vroegen waarom ze klacht indiende. Er was niets strafbaars gebeurd! Veel klachten ten aanzien van mijn cliënt zijn op niets gebaseerd. Er zijn bijvoorbeeld klachten binnengekomen na de aanhouding door de onderzoeksrechter. Daar staat in dat hij haar ‘zalig kerstfeest’ stuurde op 24 december en hij zwaaide naar zijn dochter die in de muziekschool les volgde”, aldus de raadsvrouw. Intussen heeft de man een nieuwe vriendin en is de belaging volledig gestopt. De beklaagde excuseerde zich op het proces nog persoonlijk tegenover zijn ex voor de vele berichtjes, maar wou naar eigen zeggen enkel antwoorden op vele vragen.

Geen straf

De rechtbank hechtte belang aan zijn spijtbetuiging en nam ook mee in rekening dat de belaging intussen gestopt is. De man kreeg opschorting van straf maar moet zich wel aan enkele voorwaarden houden. Het gaat onder meer om een contactverbod. Indien hij die voorwaarden schendt, kan de rechter hem alsnog een straf opleggen. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.