Werkstraf voor vrouw die haar rekening ter beschikking stelde van phishingbende

© Unsplash
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Een 29-jarige vrouw uit Lendelede moet een werkstraf van 60 uur uitvoeren omdat ze fungeerde als geldezel in een grote phishingzaak. Een slachtoffer verloor 43.000 euro, 5.000 euro daarvan werd versluisd via de rekening van de vrouw.

Het slachtoffer merkte al in september 2021 op dat er plots veel geld van zijn rekening verdwenen was. “De feiten zijn al 2,5 jaar geleden, maar mijn cliënt is er nog elke dag mee bezig”, zei de advocaat van de man op het proces.

In totaal zag de man 43.000 euro van zijn rekening verdwijnen nadat hij inging op een phishingbericht. Dat geld werd versluisd via meerdere rekeningen van zogenaamde moneymules. Een van hen is S.L. uit Lendelede. Op het proces beweerde haar advocaat dat ze niet wist hoe het geld op haar rekening kwam. “Mijn cliënt verkeerde in het drugsmilieu en trok zich niets aan van haar bankzaken.”

De advocaat wees erop dat een onbekend persoon geld van haar rekening haalde, maar dat er geen camerabeelden van het gebruikte bankkantoor in het dossier zaten.

Voor de rechter waren de feiten toch afdoende bewezen. De 5.000 euro werd verbeurdverklaard en toegewezen aan het slachtoffer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier