Parket start dan toch geen onderzoek naar affaire-Martens: “Als er sprake is van strafbare feiten, wordt onderzoek geopend”

© Stefaan Beel
Laurens Kindt

Het parket van West-Vlaanderen opent dan toch geen onderzoek naar oud-minister Luc Martens (77) uit Roeselare. Het parket liet aanvankelijk weten dat het een opsporingsonderzoek startte, maar neemt nu een afwachtende houding aan.

Een tiental zakenmensen uit de ruime omgeving rond Roeselare hebben oud-minister en Roeselaars ereburgemeester Luc Martens voor de rechter gesleept. De christendemocraat zou bij hen geld geleend hebben, maar betaalt dat niet terug. In vijf aparte rechtszaken eisen ze het geld van hem terug.

Het parket van West-Vlaanderen liet maandagnamiddag weten dat het een opsporingsonderzoek had gestart naar de oud-minister, maar kwam daar enkele minuten later op terug. “Pas als zou blijken dat er sprake zou zijn van strafbare feiten, wordt er door het parket een onderzoek geopend.”

De door de gedupeerden omschreven feiten zouden zich strafrechtelijk kunnen identificeren als misbruik van vertrouwen, oplichting en/of valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Mocht het tot een vervolging komen, dan riskeert Luc Martens in principe een gevangenisstraf tot tien jaar cel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier