Nieuwe veiling met inbeslaggenomen kunst van Luc Martens

Onder meer dit topwerk van Sam Dillemans uit de collectie van Luc Martens wordt geveild. (Vendu Rotterdam/Christophe De Muynck/montage KW)
Redactie KW

Binnenkort gaan opnieuw een aantal kunstwerken uit de rijke collectie van voormalig minister Luc Martens uit Roeselare onder de hamer. Het Rotterdamse veilinghuis Vendu veilt eind mei in totaal 19 kunstwerken van ronkende namen als Pierre Alechinsky, Hugo Claus of Sam Dillemans, afkomstig uit Martens’ flat in Cadzand.

Begin deze maand werd in Kortrijk al een deel van de kunstcollectie van Luc Martens geveild. Twaalf werken wisselden toen van eigenaar voor amper 20.000 euro. Een druppel op een hete plaat, want de schadevergoedingen waartoe Luc Martens ondertussen definitief veroordeeld is, lopen in de honderdduizenden euro. Martens raakte in de problemen na enkele schimmige investeringen in bitcoin. Hij leende bij tientallen bevriende ondernemers geld, maar betaalde dat niet terug.

Dat gebeurde niet alleen in België, ook in Nederland zijn er slachtoffers gevallen. Al sinds de jaren negentig heeft Luc Martens een appartement vlakbij het strand in Cadzand. Ook dat stulpje stoffeerde hij rijkelijk met kunstwerken, die hij door de jaren heen verzamelde. Ondertussen hebben enkele van zijn Nederlandse geldschieters gerechtelijk beslag laten leggen op het appartement én de inboedel, waaronder heel wat kunst.

Op 28 mei gaan bij het Rotterdamse veilinghuis Vendu zo’n 19 kunstwerken uit de Cadzandse flat van Martens onder de hamer. Daarbij zit onder meer een litho van Pierre Alechinsky, een abstracte compositie gesigneerd door Hugo Claus en heel wat keramiekwerk. Topstukken zijn twee werken van de vermaarde kunstenaar Sam Dillemans. De houtskooltekening ‘Portret van een vrouw’, maar vooral een naamloos olieverfschilderij moeten voor de schuldeisers heel wat geld in het laatje brengen. Het veilinghuis hoopt in elk geval een hogere opbrengst te genereren dan de teleurstellende veiling in Kortrijk.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier