Geschorste magistraten willen terug aan het werk, politie valt binnen in advocatenkantoor
De twee procureurs die in de nasleep van de affaire rond de gelekte vragen van het magistratenexamen van januari geschorst werden, vechten die schorsing aan. Y.S. en J.L. willen zo snel mogelijk terug aan het werk. Het onderzoek naar de feiten zelf komt ondertussen stilaan op kruissnelheid. Vorige week viel de politie binnen in het advocatenkantoor van de klokkenluider.
Op zondag 3 maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat er fraude werd gepleegd bij het magistratenexamen van januari. Dat examen is voor juristen een belangrijke en doorgaans aartsmoeilijke horde om toegelaten te worden tot de magistratuur. Minstens één kandidaat aan het examen van januari had alvast een belangrijke hulplijn. Advocaat-stagiair N.S. uit Jabbeke kreeg vooraf de vragen doorgespeeld door een lid van de jury, magistraat C.B. van het parket-generaal in Gent. Beiden gaven de feiten toe, C.B. is ondertussen geschorst en er loopt een strafonderzoek.
In de nasleep daarvan, maakte West-Vlaams procureur Filiep Jodts op 20 maart bekend dat ook hij twee procureurs liet schorsen. Het gaat om Y.S. en J.L., beiden afdelingshoofd van hun parket, respectievelijk in Brugge en Ieper. Y.S. is de vader van examenkandidaat N.S. Mogelijk speelde hij een rol in het doorspelen van de vragen. Idem dito voor J.L., wiens dochter L. ook deelnam aan het magistratenexamen. De twee procureurs werden voor drie maanden geschorst, maar tekenden beroep aan tegen deze ordemaatregel.
Gesloten deuren
Dat beroep werd woensdag behandeld in de tuchtrechtbank in hoger beroep in Brussel. Hoewel openbaarheid de regel is, werden de deuren van de tuchtrechtbank gesloten voor het publiek. J.L. daagde persoonlijk op, samen met zijn raadsman. Y.S. was niet aanwezig in de rechtbank en liet alleen zijn advocate pleiten. In de loop van volgende week wordt er een uitspraak verwacht.
Het strafonderzoek naar de examenfraude zelf begint ondertussen op kruissnelheid te komen. De speurders willen achterhalen of er de voorbije drie jaar – de periode dat C.B. in de jury zat – nog kandidaten zijn die met een extra, illegaal, duwtje in de rug door het examen geraakt zijn. Eerste halte van de speurders was het Brugse advocatenkantoor waar N.S. stage liep. Vorige donderdag voerden ze daar een huiszoeking uit en namen ze onder meer de computer van N.S. in beslag. Ook de stagemeester van N.S. – die de fraude ontdekte en meteen meldde – werd verhoord, in het bijzijn van de stafhouder. Binnenkort worden ook alle hoofdrolspelers verwacht voor een verhoor.
Operatie Kelk
Het speurdersteam dat de fraude moet onderzoeken, staat onder leiding van raadsheer-onderzoeker Wim De Troy. Die magistraat is niet de minste. Zo was De Troy de onderzoeksrechter die zich vastbeet in Operatie Kelk over de pedofilieschandalen in de kerk. Het was onder zijn leiding dat speurders in 2010 een huiszoeking deden in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en bij toenmalig kardinaal Danneels. De Troy staat bekend als een bijzonder integer magistraat die recht op doel af gaat en daarbij voor weinig terugdeinst.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier