Ex-echtgenote blijft Ivo Poppe steunen

Lutgarde Vercaemer komt aan op het assisenhof voor haar getuigenis. © LK
Laurens Kindt

Lutgarde Vercaemer viel compleet uit de lucht toen de speurders op 27 mei 2014 een huiszoeking uitvoerden in de woning van het gezin in Wevelgem.

“Of ik Ivo nog kwalijk neem dat hij mij niet de kans heeft gegeven erbij te zijn wanneer mijn vader stierf? Dat is iets tussen Ivo en mij.” Lutgarde Vercaemer, de partner van beschuldigde Ivo Poppe, legde zopas een sterke getuigenis af op het proces tegen de voormalige diaken. Het koppel is sinds een jaar geleden gescheiden, maar de vrouw steunt Ivo Poppe nog altijd.

Ivo sprak zich heel fel over uit over euthanasie, hij was daar resoluut tegen

Lutgarde Vercaemer viel compleet uit de lucht toen de speurders op 27 mei 2014 een huiszoeking uitvoerden in de woning van het gezin in Wevelgem. “Dat was verschrikkelijk om mee te maken, al hebben die mensen dat heel professioneel gedaan. Niet zoals je in de films ziet. Maar ik was compleet onwetend. Wie had zoiets kunnen vermoeden?“, getuigde Lutgarde Vercaemer. Kort voor de huiszoeking had het koppel nog gesproken over euthanasie. “Dat was naar aanleiding van een stemtest voor de verkiezingen die je op de computer kon doen. Aan de hand van een aantal stellingen kon je laten bepalen bij welke partij je hoorde. Eén van de stellingen ging over euthanasie. Ivo sprak zich daar heel fel over uit, hij was daar resoluut tegen. Ook over de dood van Hugo Claus – die voor euthanasie koos – was hij niet te spreken, net als over de media-aandacht voor euthanasie.”

Volgens Lutgarde Vercaemer wist ze vrij snel dat haar ondertussen ex-man ook achter de dood van haar vader, Gerard Vercaemer in 2004, zat. “Een week na zijn arrestatie heeft Ivo mij dat gezegd in een lang telefoongesprek, met de nodige tranen erbij. Ik had die nacht de hele tijd gewaakt bij mijn vader, die in vegetatieve toestand was. Ivo had om zes uur ‘s morgens overgenomen. Ik was nog maar net thuis of hij belde al. Toen ik van Ivo vernam dat hij met de dood van ‘pa’ te maken had, nam ik hem dat kwalijk. Ik begreep niet waarom het nog gebeurd was, omdat mijn vader al heel ziek was en het overlijden niet lang meer zou duren. Of ik hem dat nu nog kwalijk neem? Dat is iets tussen Ivo en mij.”

Ik heb aan Ivo beloofd dat ik hem niet ga laten vallen en ik ga dat – voorlopig – ook niet doen

Tijdens de getuigenis van zijn vrouw kreeg beschuldigde Poppe het geregeld moeilijk. De man barstte geregeld in snikken uit en verborg zijn hoofd in zijn handen in de beschuldigdenbank. “De kinderen en ik hebben een systeem afgesproken zodat Ivo geregeld eens bezoek krijgt in de gevangenis. Voor een van mijn dochters, die in Oslo woont, is dat niet eenvoudig maar als de kinderen in de buurt zijn, dan komen ze langs”, aldus Lutgarde Vercaemer. De vrouw weet nog niet wat de toekomst brengt. “Ik heb aan Ivo beloofd dat ik hem niet ga laten vallen en ik ga dat – voorlopig – ook niet doen. Maar het is niet gemakkelijk. We hebben al heel moeilijke momenten gehad als koppel. Ik weet niet hoe het verder moet”, zei Lutgarde Vercaemer.

Daarop sprong de beschuldigde recht. “Schat, als ik ooit vrijkom, dan bouw ik de volgende dag voor jou al een standbeeld. Ik weet niet hoe je het volhoudt. Die emotie, die kwaadheid die je hebt: die mag je tonen. Die moet je tonen. Als je mij bezoekt in de gevangenis, dan geef je mij bij het afscheid een kruisje en een klets. Blijf dat doen. Ik ben heel blij dat je in Wevelgem nog altijd gerespecteerd wordt voor wie je bent en niet aanzien wordt als de vrouw van die diaken”, zei Ivo Poppe door de tranen heen.

Op het einde van haar getuigenis gaf de vrouw toe dat ze ondertussen gescheiden is van Ivo Poppe. Dat gebeurde op vraag van advocaat Jan Leysen, die optreedt voor het Brugse bisdom. “We waren eigenlijk feitelijk al gescheiden. Ik had het in die periode al ‘gehad’, het was genoeg geweest. Met angst voor schuldeisers heeft dat niets te maken, dat is het verste van mijn gedachten. Maar ik blijf bij Ivo op bezoek gaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.