De negen drugsrechercheurs bij de politie van Oostende krijgen er straks twee collega’s bij. Dat is nodig, want voor drugsdealers is Oostende wegens haar ligging heel aantrekkelijk. De rechercheurs spitsen zich toe op de netwerken, en de politie blijft hard inzetten op controles, bijvoorbeeld op festivals.
Vorige week kon de politie van Oostende zes verdachten arresteren in een lopend drugsonderzoek. De drugseenheid van de politie was enkele maanden geleden al op de hoogte gebracht van een aanvoerlijn van heroïne en cocaïne, waarbij de drugs bestemd waren voor de omgeving van Oostende. De aanvoerlijn kwam vanuit Maastricht (Nederland). Bij hun terugkeer naar Oostende werden twee verdachten gearresteerd, vier anderen werden daarna opgepakt. Tijdens huiszoekingen werden 1,27 kilogram heroïne, 110
De drugseenheid is daarmee niet aan haar proefstuk toe. In de zomer van 2020 werd al een aanvoerlijn blootgelegd, ook vanuit Maastricht.
In Oostende is binnen het rechercheteam een eenheid van negen mensen continu bezig met drugsgerelateerd onderzoek. “Oostende is de grootste stad aan zee”, schetst Kris Dubois, hoofd van de recherche. “Op dertig kilometer links en rechts van de stad is er de landsgrens met Frankrijk en Nederland. Daarnaast hebben we een treinterminus, een haven, een luchthaven en het eindpunt van een autosnelweg. Er is in elke grote stad een drugsproblematiek, maar Oostende is een uniek gegeven voor dealers.”
Netwerken blootleggen
De sectie drugs houdt zich in hoofdzaak bezig met de grote netwerken. “We werken vooral op de georganiseerde handel, die een voedingsbodem heeft in de stad”, zegt Dubois. “In samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter proberen we de organisatie daarboven in kaart te brengen. Zo hebben we vorig jaar een rechtstreekse aanvoer vanuit Maastricht naar Oostende kunnen platleggen
In Oostende is een aparte sectie drugs een noodzaak
De sectie wordt binnenkort versterkt. “De recherche bestaat uit 36 onderzoekers”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “Daarvan werken er negen specifiek op drugs. Binnenkort komen daar nog eens twee mensen bij. Die elf zijn een absolute noodzaak. Je kan Oostende niet vergelijken met pakweg Antwerpen. Het is dus al opmerkelijk dat wij een sectie drugs hebben. Bij de meeste korpsen behoren drugsonderzoeken tot de dagelijkse taken van iedereen binnen de recherche. In Oostende werken die negen mensen enkel rond verdovende middelen.”
‘Slapende’ soorten
“De drugsproblematiek in Oostende blijft brandend actueel”, zegt de korpschef. “We weten niet echt of het probleem daalt of stijgt, maar we weten wel dat er een probleem is, en daar werken we hard op. Er zijn jaren geweest dat bepaalde drugs prominent toenamen en anderen wat bleven ‘slapen’. Zo zagen we enkele jaren geleden lsd weer opduiken; daarvan hadden we jaren niets meer gehoord. Het is echter niet zo dat het opeens explodeert waardoor we een gigantische stijging merken. Maar elke slag die we die netwerken kunnen toebrengen, is een slag gewonnen.”
Controles op festivals
“De laatste jaren is er een stijging van het aantal druggerelateerde tussenkomsten van de politie, maar dat heeft zeker ook te maken met de eigen politieactiviteit. Festivals, bijvoorbeeld, zijn voor dealers de ideale plaats om hun drugs aan de man te brengen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier