Uitbreiding Drugsrechercheteam van lokale politie is geen luxe: “Elke slag is een slag gewonnen”

Korpschef Philip Caestecker: “Als we niet op drugs op festivals zouden controleren, dan zouden de statistieken dalen.”
Korpschef Philip Caestecker: “Als we niet op drugs op festivals zouden controleren, dan zouden de statistieken dalen.”
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De negen drugsrechercheurs bij de politie van Oostende krijgen er straks twee collega’s bij. Dat is nodig, want voor drugsdealers is Oostende wegens haar ligging heel aantrekkelijk. De rechercheurs spitsen zich toe op de netwerken, en de politie blijft hard inzetten op controles, bijvoorbeeld op festivals.

Vorige week kon de politie van Oostende zes verdachten arresteren in een lopend drugsonderzoek. De drugseenheid van de politie was enkele maanden geleden al op de hoogte gebracht van een aanvoerlijn van heroïne en cocaïne, waarbij de drugs bestemd waren voor de omgeving van Oostende. De aanvoerlijn kwam vanuit Maastricht (Nederland). Bij hun terugkeer naar Oostende werden twee verdachten gearresteerd, vier anderen werden daarna opgepakt. Tijdens huiszoekingen werden 1,27 kilogram heroïne, 110 gram cocaïne, 70 gram verkoopklare verpakkingen met heroïne en 3.800 euro cash geld aangetroffen.

De drugseenheid is daarmee niet aan haar proefstuk toe. In de zomer van 2020 werd al een aanvoerlijn blootgelegd, ook vanuit Maastricht.

In Oostende is binnen het rechercheteam een eenheid van negen mensen continu bezig met drugsgerelateerd onderzoek. “Oostende is de grootste stad aan zee”, schetst Kris Dubois, hoofd van de recherche. “Op dertig kilometer links en rechts van de stad is er de landsgrens met Frankrijk en Nederland. Daarnaast hebben we een treinterminus, een haven, een luchthaven en het eindpunt van een autosnelweg. Er is in elke grote stad een drugsproblematiek, maar Oostende is een uniek gegeven voor dealers.”

Netwerken blootleggen

De sectie drugs houdt zich in hoofdzaak bezig met de grote netwerken. “We werken vooral op de georganiseerde handel, die een voedingsbodem heeft in de stad”, zegt Dubois. “In samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter proberen we de organisatie daarboven in kaart te brengen. Zo hebben we vorig jaar een rechtstreekse aanvoer vanuit Maastricht naar Oostende kunnen platleggen tien jaar geleden was dat nog vanuit Rotterdam. Samen met de Nederlandse collega’s konden we de hele lijn oprollen. Maar heel vlug hebben we ook vastgesteld dat een tweede organisatie een aanvoerlijn had naar Oostende. Zeer verontrustend, en we hebben ons meteen op die tweede aanvoerlijn toegespitst, met het ondertussen gekende resultaat.”

In Oostende is een aparte sectie drugs een noodzaak

De sectie wordt binnenkort versterkt. “De recherche bestaat uit 36 onderzoekers”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “Daarvan werken er negen specifiek op drugs. Binnenkort komen daar nog eens twee mensen bij. Die elf zijn een absolute noodzaak. Je kan Oostende niet vergelijken met pakweg Antwerpen. Het is dus al opmerkelijk dat wij een sectie drugs hebben. Bij de meeste korpsen behoren drugsonderzoeken tot de dagelijkse taken van iedereen binnen de recherche. In Oostende werken die negen mensen enkel rond verdovende middelen.”

‘Slapende’ soorten

“De drugsproblematiek in Oostende blijft brandend actueel”, zegt de korpschef. “We weten niet echt of het probleem daalt of stijgt, maar we weten wel dat er een probleem is, en daar werken we hard op. Er zijn jaren geweest dat bepaalde drugs prominent toenamen en anderen wat bleven ‘slapen’. Zo zagen we enkele jaren geleden lsd weer opduiken; daarvan hadden we jaren niets meer gehoord. Het is echter niet zo dat het opeens explodeert waardoor we een gigantische stijging merken. Maar elke slag die we die netwerken kunnen toebrengen, is een slag gewonnen.”

Controles op festivals

“De laatste jaren is er een stijging van het aantal druggerelateerde tussenkomsten van de politie, maar dat heeft zeker ook te maken met de eigen politieactiviteit. Festivals, bijvoorbeeld, zijn voor dealers de ideale plaats om hun drugs aan de man te brengen dat weet iedereen. Net omdat we hard inzetten op controles op festivals waarbij we meteen 150 tot 200 vaststellingen extra hebben stijgen die cijfers, maar blijven die evenementen ook veilig en leuk. Als we daar niet op zouden controleren, dan zouden de statistieken dalen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.