Op het proces rond een groot drugslab in een oude varkensstal in Lendelede heeft de procureur twaalf jaar effectieve celstraf gevorderd voor bendekopstuk Philippe P. (51) uit Oudenburg. De man ontkent zijn leidinggevende rol met klem. “Hij was meer een manusje-van-alles”, stelde zijn advocate. Volgens het gerecht wou de bende achter het lab ook cocaïne smokkelen. De eigenaar van de stal riskeert vijf jaar cel.
Na anderhalf jaar van observaties en telefoontaps viel het gerecht op 8 september 2020 binnen op een landbouwbedrijf langs de Heirweg in Lendelede. In een oude varkensstal werd een drugslab aangetroffen met producten waarmee liefst twee ton amfetaminepoeder aangemaakt kon worden. Met dat poeder werd elders speed vervaardigd. Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) sprak over het “grootste drugslab ooit in België” en becijferde dat het naar schatting 3,7 miljoen euro kon opleveren.
Op het moment van de inval waren een vijftal Nederlanders in het lab aanwezig. Een van hen had zich verborgen in een beerput en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de eigenaar van de stal, landbouwer Stefaan C. (50), werd in de boeien geslagen, evenals Philippe P. (51) uit Oudenburg en Charles K. (57) uit Oostende. Beide doorgewinterde criminelen waren met twintig liter amfetamine-olie – een goedje dat door de bende steevast als appelsap werd omschreven – onderweg naar het Nederlandse Hoogstraten. Op basis van verder onderzoek werden in totaal 22 verdachten, onder wie heel wat Nederlanders, voor de Brugse strafrechtbank gedaagd.
Waslijst veroordelingen
Het gerecht ziet Philippe P., een man met liefst 25 veroordelingen op zijn naam, als de spin in het web. Procureur Christophe Bergez vroeg voor hem twaalf jaar effectieve celstraf. Maar P. ontkende dat hij de lakens uitdeelde. “Hij was meer een manusje-van-alles”, pleitte zijn advocate Frederieke Cloet. “Hij ontving via een cryptofoon zijn bevelen van bovenaf, maar over die bovenbouw horen we hier vandaag niets.” Meester Cloet vroeg een celstraf met uitstel voor P., die intussen 2,5 jaar in voorhechtenis zit.
Volgens het gerecht wou de bende ook cocaïne vanuit Zuid-Amerika invoeren tussen ladingen met hout. Het bedrijf van Wevelgemnaar Johan D. (53) zou daarbij als dekmantel worden gebruikt. Er werd ook gewerkt aan een smokkellijn tussen Engeland en België. Op 15 augustus 2020 werd de zoon van Johan D. in Dover betrapt met 20 kilo cocaïne in een verborgen ruimte in zijn vrachtwagen. Anthony D. (27) uit Zonnebeke kreeg hiervoor in Engeland al zeven jaar cel. Op het proces in Brugge werd nog eens zes jaar cel voor hem gevraagd. Zijn vader kijkt aan tegen zeven jaar cel. Diens zakenpartner Alexander V. (44) uit Middelkerke riskeert vijf jaar cel. Nog een andere Zonnebekenaar, Johan L. (49), hangt zeven jaar cel boven het hoofd.
“Toen de ondergrond van de stal te vervuild bleek door varkensurine, kwam het voorstel om speed te produceren”
Voor Charles K. vroeg de procureur tien jaar cel. “Toen de ondergrond van de stal te vervuild bleek door varkensurine was hij het die voorstelde om dan maar speed te produceren”, aldus Bergez. Volgens zijn advocaat wordt de rol van K. overschat. “Maar hij heeft natuurlijk zijn zware strafregister tegen”, pleitte meester Kris Vincke. Landbouwer Stefaan C. hangt vijf jaar cel boven het hoofd. Het gerecht vermoedt dat hij 55.000 euro verdiende aan de bende, maar zelf hield hij het op amper 4.300 euro. “Hij wist aanvankelijk ook niet wat die mannen precies uitspookten”, pleitte advocaat Kim Devoldere. “Tot er op een avond liefst 30.000 liter water werd verbruikt. Mijn cliënt wou naar de politie stappen maar werd door P. met de dood bedreigd. Hij was blij dat het eindelijk voorbij was.”
Motorbende
Het Nederlandse kopstuk Ernst N. (36) riskeert elf jaar cel. Voor dertien anderen, onder wie een voormalig president van de beruchte motorbende Satudarah, vroeg de procureur celstraffen tussen drie en zes jaar cel. Daarnaast vroeg het OM geldboetes van 16.000 tot 160.000 euro en in totaal 189.000 euro verbeurdverklaring. In de zaak staat tot slot ook een Brugse advocate terecht. N.V. zou na de arrestatie van Anthony D. aan diens vader opdracht hebben gegeven om alle bezwarende zaken uit het appartement van zijn zoon te verwijderen. Voor haar vroeg de procureur een “passende straf”.
De zaak wordt maandagnamiddag 13 februari verdergezet. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier