Koppel met 138 cannabisplanten in woning veroordeeld tot 18 maanden cel, met voorwaarden

Redactie KW

Een koppel uit Alveringem is veroordeeld tot elk 18 maanden celstraf, weliswaar met probatie-uitstel, voor het houden van een cannabisplantage met 138 planten en de verkoop van drugs. De politie ontdekte de plantage vanwege de indringende wietgeur rond hun woning. Beiden verklaarden dat de cannabis voor eigen gebruik was. Nutsmaatschappij Gaselwest krijgt zo’n 8.500 euro schadevergoeding, namelijk de waarde van de afgetapte elektriciteit om lichten en ventilatoren te laten draaien.

“Mijn cliënten waren erg zwaar verslaafd geraakt en dat woog enorm op het budget. Ze besloten zelf te beginnen kweken om in hun gebruik te voorzien”, pleitte de advocaat van beklaagde Dolores B. “Ze haalden al het kweekmateriaal bij een Fransman die in Stavele woont, eigenaar van een growshop in Duinkerke. Om dat materiaal te betalen, leverden ze een deel van de cannabis af aan hem. De rest rookten ze gewoon zelf op”, klonk het verder.

De advocaat van haar partner Rafael M. pleitte dan weer dat de Fransman er voor niets tussen zit en er nooit cannabis is verkocht of geruild voor kweekmateriaal. “Alle materiaal is via eBay aangekocht. Ze rookten alle cannabis zelf op”, pleitte de raadsman, om toch maar niet veroordeeld te worden voor verkoop van drugs.

Vier kilo opgerookt?

Vier kilo opgerookt? “Pardon?”, zei de procureur. “138 planten leveren in ideale omstandigheden vier kilo cannabis op. Jullie gaven toe dat er al drie keer geoogst is. Dat hebben jullie dus allemaal opgerookt, als ik het goed begrijp?”, antwoordde de procureur laconiek.

De rechter besloot het koppel te veroordelen tot 18 maanden cel, met probatievoorwaarden. Dat betekent dat ze niet naar de gevangenis moeten, maar zich wel aan klassieke voorwaarden rond drugs moeten houden. Doen ze dat niet, wordt de straf effectief. Voorts kregen ze elk ook 8.000 euro boete, waarvan 2.000 effectief. Rafael M. moet nog 8.463 euro betalen aan Gaselwest, voor de afgetapte elektriciteit.

Ook Fransman veroordeeld

Verder achtte de rechtbank de samenwerking met de Fransman uit Stavele met growshop in Duinkerke wel bewezen. Hij werd als medeplichtige veroordeeld tot 4.000 euro effectieve boete. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.