In Diksmuide ontstond dit weekend ophef op sociale media nadat een filmpje van een vreemd ‘dansende’ en bewegende flakkagebruiker gretig gedeeld en becommentarieerd werd. Alleen: aanvankelijk belde niemand de politie.
Toen iemand dat tóch deed, nadat het filmpje gedeeld werd, pakte de politie twee mannen op in het station. Beiden onder invloed van flakka, de zogenaamde zombiedrug. “Ik begrijp niet dat mensen dit filmen, delen en toch geen hulpdiensten verwittigen. Het is bijna schuldig verzuim”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V) misnoegd.
Wazige blik op oneindig
De beelden dateren van zaterdag in de vooravond en werden gemaakt ter hoogte van het station van Diksmuide. Op de beelden is te zien hoe een man met een baard in een zwarte trui op een erg vreemde manier rondwandelt. Hij gooit zijn handen in de lucht, stopt om te juichen, roept af en toe iets en zet zijn vreemde gang verder. Zijn wazige blik steeds op oneindig. Overduidelijk abnormaal gedrag. De man leek ook geen onderscheid te maken tussen het voetpad en de straat. Zo vormde hij ook een gevaar. En toch belde aanvankelijk niemand de hulpdiensten. Pas nadat het filmpje druk gedeeld werd onder de noemen ‘flakka smudeee’ belde dan toch iemand de politie.
“Schrik om de politie te bellen moet er nooit zijn, de melder blijft anoniem”
“Om 18.45 uur kregen wij melding van de situatie en trokken meteen naar het station van Diksmuide”, bevestigt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder. “In het station werd het politieteam onmiddellijk een geur gewaar die gelinkt wordt met flakka. We troffen er ook twee mannen aan. De ene was tegen de muur aan het praten, de andere had een oneindige stille blik. Beiden bleken gebruikt te hebben. Er werd een veiligheidsfouille uitgevoerd en ze werden opgesloten in de politiecel. Wij vragen alle mensen die geconfronteerd worden met dit gedrag om altijd de politie te bellen. Wij weten op welke manier we dergelijke personen moeten benaderen en in sommige gevallen zal daarbij ook eerst medische hulp ingeroepen worden. Schrik om de politie te bellen moet er nooit zijn, de melder blijft anoniem.”
De twee mannen van 33 en 42 jaar waren gekend bij de politie, een van hen stond al geseind.
Bijna schuldig verzuim
Burgemeester Lies Laridon (CD&V) is misnoegd over het feit dat aanvankelijk niemand de hulpdiensten belde. “Eerst werd dit filmpje druk gedeeld, pas daarna belde toch iemand de politie. Dit is bijna schuldig verzuim”, zegt ze. “Dergelijke personen zijn eigenlijk in nood. Ze vormen niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor de omgeving en anderen. Wat als die personen op straat of de sporen lopen? Het is een zeer negatieve trend dat alles eerst gefilmd en gedeeld wordt en pas later, of vaak zelfs helemaal niet, gemeld wordt bij de bevoegde diensten. En dan zeggen ze: de politie of stad doet er niets aan. Wel: wij treden hier wel degelijk hard tegen op, maar de burger moet beseffen dat ze ons kunnen helpen door dit soort feiten meteen te melden.” (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier