Opsporingsbericht levert resultaat op: man in de cel voor brandstichting in café in Oostende bijna een jaar geleden

Nightclub The Truth brandde helemaal uit. © GF

Een 40-jarige Irakees uit Vorst zit in de cel omdat hij in september 2023 in Oostende een café in brand gestoken zou hebben. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Ondanks duidelijke camerabeelden ontkent Ali A. zijn betrokkenheid.

De feiten speelden zich op zondag 24 september 2023 rond 12.40 uur af in de Oostendse uitgaansbuurt. Uit beelden van de stadscamera’s bleek hoe een onbekende man in de Langestraat onder een ketting kroop en zich zo op het terras van café The Truth begaf. De verdachte was minutenlang druk in de weer en had het duidelijk op het café gemunt. Wellicht goot hij brandversnellers op het terras. Plots gooide hij een brandend voorwerp en nam hij de benen. In een mum van tijd stond het café helemaal in lichterlaaie. Bij de hevige brand vielen er geen gewonden.

Het onderzoek wees uit dat de verdachte andere kleren droeg toen hij even later opdook aan het station van Oostende. Rond 13.15 uur nam hij de bus richting het AZ Damiaan, maar sindsdien ontbrak elk spoor. Op vraag van de Brugse onderzoeksrechter verspreidde de politie op 2 juni 2024 dan ook een opsporingsbericht, met duidelijke beelden van de verdachte en zijn rugzak.

Dankzij een tip kon een 40-jarige man uit Vorst eind juli als verdachte gearresteerd worden. De Irakees werd vervolgens door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van opzettelijke brandstichting. Volgens zijn advocaat Kris Vincke ontkent Ali A. echter met klem elke betrokkenheid. Naar eigen zeggen was hij die bewuste dag als appelplukker aan de slag, maar dat alibi kon niet bevestigd worden. A. houdt ook vol dat hij niets te maken heeft met het incident van 8 juli 2023. Met een baksteen werden toen de ramen van de toegangsdeur van het café stukgeslagen.

Dinsdagochtend moest de Irakees opnieuw voor de Brugse raadkamer verschijnen. De raadkamer oordeelde dat A. in het belang van het onderzoek minstens een maand langer in de gevangenis moet blijven. Zijn mogelijk motief blijft voorlopig onduidelijk.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier