Puur Scandinavisch
‘Nordic Family Kitchen’ is een subtiele, culinaire knipoog naar het familiemoment aan tafel. Met aandacht voor lokale
Een pionier van de nieuwe Scandinavische keuken, dat is Mikkel Karstad. Hij laat je de natuur in huis halen met makkelijke, gezonde, duurzame én smakelijke maaltijden. De 73 recepten in zijn nieuwe kookboek zijn een open invitatie om met vrienden, familie of het gezin aan tafel te gaan. Om van te genieten aan tafel, op het strand, in het bos of waar je maar wilt. Met Nordic Family Kitchen maak je spinaziepannenkoekjes met garnalen, yoghurt en ingelegde sjalotjes. Of geniet je samen van gebakken scholfilet met bloemkool, dragon en hazelnoten. Zonder verpinken vraag je na elk gerecht graag naar meer.
Krabbisque met venkel
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Dit gerecht bereid je in een oude gietijzeren stoofpot.
– 1
– 3 el olijfolie
– 2 sjalotten
– 2 knoflooktenen
– 5 takjes tijm
– 2 tomaten, in blokjes
– 1 venkelknol
– 100 ml appelsap (biologisch of ongefilterd en ongezoet)
– 300 ml goede cider
– 2 liter water
– zout, suiker, azijn en peper uit de molen naar smaak
– 500 g verse doperwten
– half bosje dragon
– brood, voor erbij
Zo maak je het
Strandkrabben zijn ideaal om soep van te maken. Er zit nauwelijks vlees aan, maar ze geven een heleboel smaak af. Laat de krabben ontdooien en snijd ze met een stevig mes in de lengte door. Zet de stoofpot op het vuur tot hij gloeiend heet is, doe de olie erin en bak de krabbetjes 2-3 minuten, tot ze een mooi kleurtje hebben.
Pel de sjalotten en knoflook en doe ze met de tijm, tomaten en venkeltopjes in de stoofpot (bewaar de venkelknol voor later). Giet het appelsap en de cider erbij, breng aan de kook en laat het vocht voor de helft inkoken. Giet er vervolgens zoveel water bij dat de krabben net onder staan, breng aan de kook en laat de krabben nog 20 minuten pruttelen.
Neem de pot van het vuur en laat de soep 10 minuten staan voordat je hem door een zeef in een kom giet. Doe de soep weer in de pan, laat hem nog een klein beetje inkoken en breng hem op smaak met zout, suiker, azijn en peper uit de molen.
Snijd de venkelknol in dunne plakjes en doe ze met de gedopte erwten bij de soep. Sprenkel er een beetje olijfolie over en strooi er gehakte dragon bij. Serveer de soep meteen, met een stuk knapperig brood.
Roggebrood met pitten
Dit heb je nodig
(voor 2 broden)
– 200 ml karnemelk
– 600 ml koud water
– 150 ml bier
– 20 g (1 el) zout
– 10 g (2 tl) verse gist
– 300 g gekneusde roggekorrels
– 225 g lijnzaad
– 150 g zonnebloempitten
– 115 g sesamzaad
– 250 g bloem
– 300 g roggemeel
– 1 tl zoethoutpoeder
– 1 tl hele venkelzaadjes (gemalen)
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten ongeveer 10 minuten met een elektrische mixer tot je een samenhangend deeg hebt.
Verdeel het deeg in twee porties en doe die in twee kleine, ingevette en met bakpapier beklede broodblikken. Op deze manier kun je de broden na het bakken makkelijk storten.
Dek het deeg af met plasticfolie en zet het minstens 12 uur, maar liefst 24 uur in de koelkast om de smaak van de pitten en zaden optimaal tot z’n recht te laten komen. Het deeg blijft in de koelkast 4-5 dagen goed, dus haal het er pas uit wanneer je het nodig hebt.
Bak de broden in de oven 60 minuten op een temperatuur van 180°C, tot ze gaar en goudbruin zijn.
Stort de broden op een rooster en laat ze voor het serveren minstens 20 minuten rusten. Om nette plakken te kunnen snijden, moet je het brood laten afkoelen.
Nordic Family Kitchen
Auteur Mikkel Karstad is chef-kok, culinair columnist en werkte in verschillende sterrenrestaurants zoals Noma in Kopenhagen. Als foodstylist was hij cocreator van kookboeken, waaronder Claus Meyers bekende boek Almanak . Mikkel blogt op www.weyoutheyate.com, waar hij over zijn favoriete recepten en rauwe ingrediënten schrijft. Eerder schreef hij het populaire boek Evergreen . Zijn nieuwste heet Nordic Family Kitchen .
‘Nordic Family Kitchen’, Uitgeverij Terra, 256
De Zomer van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier