Pesto van Oost-Indische kers

© Davy Coghe
Redactie KW

Wim Vercoutter maakt pesto van Oost-Indische kers.

Wim Vercoutter is coördinator van Loca Labora, de sociale werkplaats in Beernem waar kruiden en eetbare bloemen gekweekt en verwerkt worden. Samen met twee coaches begeleidt hij er mensen met minder draagkracht om (opnieuw) de stap te zetten naar het reguliere werkcircuit. “We kweken een 200-tal soorten kruiden, medicinale en culinaire. De jongste jaren hebben we weliswaar ook ingespeeld op de stijgende vraag naar eetbare bloemen. Die werden aanvankelijk ingevoerd uit Israël, Afrika en Zuid-Amerika, maar met de groeiende aandacht van restaurants voor ‘korte keten’-producten is men ook bij ons terechtgekomen. Vandaag bestaat 70 procent van onze omzet uit eetbare bloemen. Alles wordt biologisch gekweekt.”

Pesto van Oost-Indische kers
© Davy Coghe

Van half april tot half juni kunnen particulieren in de tuin en serres van Loca labora terecht voor groenteplantjes en kruiden; vaste kruiden worden het jaar rond verkocht. Er is ook een zelfpluktuin voorzien en in het winkeltje naast de kruidentuin, De Kruiderie, zijn gedroogde kruiden en afgeleide producten als aromatische oliën en siropen te koop.

Recept

voor een potje pesto

Ingrediënten

150 g Oost-Indische kers (ofwel blad ofwel bloem)

100 g noten (cashew, amandel, walnoot…)

150 ml olie (olijf- of zonnebloemolie)

2 teentjes look

peper en zout

Werkwijze

Cutter de bloemen, noten en look fijn. Een pesto van bloemen smaakt iets intenser dan de versie met alleen blad.

Vermeng de pasta met de olie, en werk zo nodig af met peper en zout. Je kan ook chili-olie gebruiken voor een pikantere pesto.

Schep het mengsel in een potje en dek af. Dit kan je 6 tot 8 weken bewaren in de koelkast. Eens geopend zo vlug mogelijk verbruiken.

Recept

voor een potje pesto

Ingrediënten

150 g Oost-Indische kers (ofwel blad ofwel bloem)

100 g noten (cashew, amandel, walnoot…)

150 ml olie (olijf- of zonnebloemolie)

2 teentjes look

peper en zout

Werkwijze

Cutter de bloemen, noten en look fijn. Een pesto van bloemen smaakt iets intenser dan de versie met alleen blad.

Vermeng de pasta met de olie, en werk zo nodig af met peper en zout. Je kan ook chili-olie gebruiken voor een pikantere pesto.

Schep het mengsel in een potje en dek af. Dit kan je 6 tot 8 weken bewaren in de koelkast. Eens geopend zo vlug mogelijk verbruiken.

Recept

voor een potje pesto

Ingrediënten

150 g Oost-Indische kers (ofwel blad ofwel bloem)

100 g noten (cashew, amandel, walnoot…)

150 ml olie (olijf- of zonnebloemolie)

2 teentjes look

peper en zout

Werkwijze

Cutter de bloemen, noten en look fijn. Een pesto van bloemen smaakt iets intenser dan de versie met alleen blad.

Vermeng de pasta met de olie, en werk zo nodig af met peper en zout. Je kan ook chili-olie gebruiken voor een pikantere pesto.

Schep het mengsel in een potje en dek af. Dit kan je 6 tot 8 weken bewaren in de koelkast. Eens geopend zo vlug mogelijk verbruiken.