Onthaasten op Oosteroever

(foto Fenja Photography) © Fenjaphotography
Redactie KW

De historische site van het voormalig Militair Hospitaal in Oostende is niet alleen de setting van een cohousing-project op Oosteroever, maar ook de opmerkelijke locatie van Villa Plage. Een vakantiewoning net achter de duinen, waar lange zilte stranddagen harmonieus hoogtij vieren en charmant logeren een understatement is.

De herbestemming van het Militair Hospitaal in Oostende toont hoe een site met historische gebouwen en erfgoedkundige waarde kan uitgroeien tot een architecturaal cohousing-project aan de kust. Een kwaliteitsvolle nieuwe woonsite, waar de oorspronkelijke paviljoenen en de commanderie verbouwd zijn tot een thuis met lofts, appartementen en woningen, Eén daarvan is Villa Plage, de unieke vakantiewoning van architect Youri Vandenberghe en partner Natacha Waldmann, Oostends schepen van Welzijn en Zorg. “Wij hebben hier zelf vijf jaar heel graag gewoond met onze kinderen Titus, Len en Pixie. Een toevallige ontmoeting tijdens een kunsttentoonstelling op de militaire site zo’n twaalf jaar geleden gaf ons de link en de unieke kans hier iets te kopen.”

Korte keten

Sinds 2019 verhuren we onze woning in één van de voormalige ziekenzalen als vakantieplek”, zo vertelt Youri. “We noemen het graag een ho(me)tel. Hier kan je zowel als koppel of als groep van tien personen landen met een thuisgevoel en naar wens kiezen voor de (hotel)beleving van onze ontbijt- lunch- of dinnerservice. Met aandacht voor de korte keten en duurzaam ondernemersschap hebben we lekkere samenwerkingen opgezet met verse streekproducenten.” Boer Olivier uit Diksmuide levert eitjes voor het ontbijt, imker Fabrice Goffin voorziet Oostendse Grand Cru-honing, er zijn ambachtelijke melkhoeveproducten van Dominiek Allewijn en een geurige kop koffie drink je hier helemaal lokaal van de Oostende koffiebrander Aroma. Dineren kan met een kaas- en wijnavond, een smeuïge raclette of een geweldige Dierendonckbarbecue. De voeten comfortabel onder tafel schuiven? Dan komt chef Manon Dumon graag in Villa Plage koken, aan een eigenzinnig ingedekte tafel.

Beschermde mosduinen

Tussen de vuurtoren ‘Lange Nelle’ en de site van het Militair Hospitaal ontwaart zich een prachtig beschermd mosduinengebied. “Via de tuin van Villa Plage wandel je zo de geweldige natuur op Oosteroever tegemoet. De dijk, het strand, en de zee met bewaakte zwemmerszone grenzen aan de site. Oosteroever is echt een entiteit op zich met een bijzondere identiteit. En dat spreekt onze gasten enorm aan. Je kan door de duinen of langs de zeedijk ook vlot naar de overzetboot wandelen die je in het centrum van Oostende brengt.” Zin in een fietstrip? Villa Plage heeft tien omafietsen waarvan twee met kinderzitje – die gratis gebruikt kunnen worden tijdens het verblijf. Via de gratis app ‘Vlaanderen Fietsland’ ontdek je de leukste fietsroutes in de buurt.

“De gasten kunnen mij altijd contacteren als ze tips nodig hebben om de buurt te verkennen of interessante, lokale spots en adresjes willen ontdekken. Wij fungeren een beetje als ambassadeurs van Oostende en willen met Villa Plage authenticiteit en onze grote liefde voor de stad én Oosteroever vooropstellen. Zo kunnen we de opzet van het slow travel-gebeuren mee uitdragen en met trots de ambitieuze en vernieuwende Oostendse ondernemers met elkaar connecteren.”

Een ding is duidelijk, hier kan je in om het even welk seizoen eindeloos flaneren, ongegeneerd wegdromen, uitwaaien met het ruisende geluid van de golven, golfsurfen, een portie cultuur ontdekken én zorgeloos tot rust komen.

(foto Fenja Photography)
(foto Fenja Photography) © Fenjaphotography

www.villaplage.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.