Ode aan zuidwest Peloponnesos: Grieks najaarssprookje in Costa Navarino

K-Studio architecten creëerde verschillende projecten voor Costa Navarino, waaronder VILLA-GE, een villa met prachtig zicht op zee. © Costa Navarino
Goedele Verrecas

Geflankeerd door weelderige olijfgaarden, een azuurblauwe Ionische zee en twee bekroonde signatuurgolfbanen: het Romanos Resort Costa Navarino laat je het verrukkelijk mooie Messinia ontdekken. Een afgelegen hoek van de zuidwestelijke Griekse Peloponnesos.

Op vier uur rijden van Athene koestert de Messinia-regio niet alleen een mediterraan klimaat en een 4.500 jaar oud cultureel erfgoed, je ontdekt er ook een uitgebalanceerd staaltje luxe tussen de Navarino Dunes-natuurgebieden. Twee bekroonde vijfsterrenhotels en een verzameling prachtig ingerichte villa’s confronteren je met een eersteklasbestemming. Waar natuur, sport, gastronomie, cultuur en architectuur hand in hand gaan.

Kapitein Vassilis

Voor degenen die hun geschiedenis niet kennen: De Slag bij Navarino op 20 oktober 1827 bracht een beslissende wending in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog en gaf de Grieken de controle terug over hun regio Messinia. Na de Tweede Wereldoorlog hebben echter veel mensen het gebied verlaten, onder hen kapitein Vassilis Constantakopoulos. Hij richtte in het buitenland een van de grootste rederijen ter wereld op, maar het was zijn droom nieuw leven te blazen in zijn Griekse thuisregio. Het idee van Costa Navarino was geboren, een high-end resort gericht op duurzaamheid, dat de lokale cultuur en tradities van Messinia promoot. Vandaag is Costa Navarino een toonaangevend voorbeeld van duurzaam toerisme en milieubescherming.

De fenomenale beschutte baai van Voidokilia of Omega Beach, genoemd in de ‘Odyssee’ van Homerus, waar in 1827 de Griekse onafhankelijkheid werd bevochten tijdens de Slag om Navarino.
De fenomenale beschutte baai van Voidokilia of Omega Beach, genoemd in de ‘Odyssee’ van Homerus, waar in 1827 de Griekse onafhankelijkheid werd bevochten tijdens de Slag om Navarino. © Goedele Verrecas

Bekroonde architectuur

De magie van de mensenhand beweegt duidelijk en met een uitgesproken schoonheid in het Romanos luxeresort, waar we logeren. Lezers van het internationale Condé Nast-reismagazine hebben het deze maand tot beste Europees resort gestemd, een bekroning die aardig aantikt.

De spa grijpt terug naar oude Griekse gezondheidsrituelen

Het Barbouni Costa Navarino beachrestaurant van K-Studio architecten werd dan weer in 2013 genomineerd voor een Mies Van der Rohe-award. Een holistisch conceptrestaurant dat zich op een houten platform bevindt en uit het zand is opgetild, waardoor de golven eronder kunnen breken. De structuur van het gebouw wordt gevormd door een raster van natuurlijke houten kolommen. Boven het tafelgedeelte vormt een omgekeerd veld van hangende stoffen lakens een intrigerende overkapping die rustgevend waait in de wind en zo een natuurlijke luchtcirculatie creëert.

Een van de twee majestueuze Costa Navarino 18 holes-golfbanen, bekroond tot Europees golfresort in 2017.
Een van de twee majestueuze Costa Navarino 18 holes-golfbanen, bekroond tot Europees golfresort in 2017. © Costa Navarino

Filosofie en natuurschoon

Er is geen handboek voor de juiste indeling van vakantiedagen, maar hier in Costa Navarino kan je bijna verdwalen tussen een overvloed aan belevingen. Op uitnodiging neem ik op zondagmorgen deel aan de Philosophy Walk & Talk, onderdeel van het jaarlijkse Spirit of Democracy Weekend dat plaatsvindt in The Romanos, met inspirerende en innovatieve denkers onder wie dit jaar kunstenaar Ai Weiwei, historicus Bettany Hughes én auteurs Elif Shafak en Maria Ressa.

Nadien kies ik samen met mijn reispartner voor de kwaliteit en beleving van de maar liefst 4.000 vierkante meter grote Anazoe Spa; een deep tissue massage voor hem en een healing massage voor mij. Alle behandelingen hier zijn gebaseerd op de oude Griekse gezondheids- en schoonheidsrituelen waarbij enkel natuurlijke ingrediënten en lokale producten als zuiverende olijfbladeren, verfrissende Messiniaanse citrus, kruiden, bloemen en zeezout gebruikt worden.

Voldaan van de rust beslissen we om voor de zon ondergaat nog naar de nabijgelegen Gialova Lagoon te fietsen, een van de belangrijkste wetlands van Europa en omringd door de prachtige beschutte Voidokilia (of Omega)-baai, genoemd in Homerus’ Odyssee en volgens archeologen in de oudheid gebruikt door koning Nestor als haven. De schoonheid is absurd groot en helemaal dolgelukkig worden we wanneer we de eerste flamingo’s spotten in de lagune. Hun pitstop voor de winter, onze pitstop voor veel meer reisdromen.


Praktisch

– Aegaen Airlines vliegt rechtstreeks van Zaventem naar Athene vanaf 69 euro. Van Athene reis je 3,5 uur met de auto tot Costa Navarino.

– Tussenstop: het indrukwekkende kanaal van Korinthe.

www.costanavarino.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.