Lošinj, het Kroatische eiland van vitaliteit en rust: dichter bij het paradijs geraak je niet

Dolfijnen kijken voor de kust van Lošinj. Een absolute must.© Peter Soete
Dolfijnen kijken voor de kust van Lošinj. Een absolute must.© Peter Soete
Peter Soete

Dromen mag, het houdt ons gezond nu onze fysieke vrijheid nog altijd beperkt is. En dromen van een weekje weg op het Kroatische eiland Lošinj zorgt voor een instant gevoel van geluk. Want daar krijg je echt het vakantiegevoel waar we allemaal naar snakken.

Wanneer we met de ferry vanuit het eiland Krk op Lošinj aankomen, valt ons meteen de absolute rust op. Eigenlijk gebeurde dat al aan de kleine ferryterminal op Krk, toen we de ferry net voor onze neus zagen wegvaren. Enkele eilandbewoners lachen zich een breuk als we er enkele internationale vloeken doordraaien. Hier maken ze zich niet druk om een gemiste ferry meer of minder. Ze nemen ons mee naar een café-restaurant en wijzen ons een tafeltje op een achterterras aan. Met een schitterend uitzicht op de azuurblauwe zee en andere eilanden voor ons lijkt de twee uur wachttijd opeens minder lang. En een lichte rode wijn en gebakken kippenspiesjes zorgen meteen voor een eerste zen-moment.Wanneer we – enkele uren later dan voorzien – in de avondzon Lošinj doorkruisen tot in het centraal gelegen stadje Mali Lošinj valt ons op hoe rustig het is op de wegen en welke natuurpracht er onderweg te zien is. De kustlijn van Lošinj is 113 kilometer lang en het eiland telt 200 kilometer aan wandel- en fietspaden. Er zijn slechts 8.000 vaste inwoners, maar in juli en augustus komen daar een heleboel toeristen bij.

Een museum voor één standbeeld. Dat vind je in Mali Lošinj.© Peter Soete
Een museum voor één standbeeld. Dat vind je in Mali Lošinj.© Peter Soete

Museum voor één beeld

In Mali Lošinj staan we ‘s anderdaags al vroeg te wachten tot het Apoxyomenos-museum de deuren opent. Niet alleen omdat het museum maar één kunstwerk telt maar vooral omdat het een ongeschonden werelderfgoedstuk uit de tweede eeuw voor Christus is én in 1996 in de wateren rond Lošinj werd ontdekt door… een Belg.

In de wateren rond Mali Lošinj leven zo’n 200 tuimelaars

Duiker René Wouten vond het bronzen standbeeld van 1,92 meter op de zeebodem, helemaal bedekt met sponzen en koraal. Het standbeeld bleek in prima staat en volledig intact te zijn. Een wetenschappelijk team, met onder meer Wouten, bracht het standbeeld aan land en na een restauratie van zes jaar in Zagreb werd het beeld van de jonge atleet die zijn zweet ‘afschraapt’, tentoongesteld in het Louvre, het British Museum en het J. Paul Getty Museum. Nu heeft het een eeuwige rustplaats in een voormalig paleis op de kade van Mali Lošinj. In-druk-wek-kend! Voor dit prachtige beeld alleen zou je de verplaatsing naar Mali Lošinj maken. Enfin, die bedenking maken we ons toch wanneer we na ons bezoek aan de bronzen atleet in een nabijgelegen trendy bar genieten van onze eerste Aperol Spritz van de dag.

‘Duikbootkapitein’ Martin heeft veel bekijks in de haven.© Peter Soete
‘Duikbootkapitein’ Martin heeft veel bekijks in de haven.© Peter Soete

Op avontuur met de duikboot

Aan een tafeltje naast ons zit een spraakwaterval die ons de pieren uit de neus vraagt. Wanneer hij vertelt dat hij duikbootkapitein is, giert hij het uit als hij onze gelaatsuitdrukking ziet. Hij drinkt zijn espresso uit en nodigt ons uit op zijn onderzeeër die aan de kade ligt. Zijn ‘kinderduikboot’ blijkt een voltreffer te zijn, want voor families met kinderen is dit een megabelevenis. Kapitein Martin neemt ouders en kindjes mee in de riviermonding. Door de glazen bodem die zich onder het kristalheldere wateroppervlak bevindt, vergapen de kids zich aan amforen, standbeelden en heuse kanonnen die… Martin op de zeebodem heeft gelegd.

Wij opteren in de namiddag voor een ontmoeting met de dolfijnen. In de wateren rond Mali Lošinj leven zo’n 200 tuimelaars. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de speelse zoogdieren onze boot gezelschap houden. Een mooi schouwspel in een prachtige setting waarvan we maar liefst drie uur kunnen genieten.

De volgende dagen houden we het rustig op één uitzondering na. We wandelen tegen zonsondergang bergop (!) tot het Providenca-panorama waar we een onwaarschijnlijk zicht hebben op Lošinj en de omringende eilandjes. Er is zelfs een volledig uitgeruste bar om weer op je positieven te komen. Slimme mensen, die Kroaten!

Praktisch

– Wij reisden met het vliegtuig naar Zagreb en vandaar nog zo’n vier uur met de wagen en de ferry tot in Mali Lošinj. Er zijn ook vluchten op Pula en Rijeka. Wie met de wagen reist, heeft zo’n 1.200 tot 1.300 kilometer voor de boeg.

– Mali Lošinj heeft kampeersites, B&B’s, vakantiehuizen en hotels. Wij logeerden in strandhotel Hotel Bellevue (vijf sterren) en genoten van de perfecte service.

– Mali Lošinj heeft meer dan 200 zonovergoten dagen per jaar. Juni en september zijn perfecte maanden voor een vakantie op het Kroatische eiland; niet al te warm en de toeristenstromen zijn er nog niet of zijn alweer vertrokken.

– Een week is een minimum om ten volle van Lošinj te genieten en volledig te ontspannen.

www.visitlosinj.hr

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.