Leven, werk en passies van Chilo Derieuw

© Wouter Verheecke
Redactie KW

Hij werkt samen met artiesten naar wie hij als tiener luisterde, ontving al tal van Amerikaanse rappers in zijn studio in Izegem en vindt zijn eigen werk terug in de platenbakken in de States. Maar Chilo – Chillow voor de vrienden – is bovenal een nuchtere West-Vlaming die beide voeten stevig op de grond houdt. Tenzij hij aan het skaten is.

“Ik kreeg de meest intense muzikale prikkel pas rond mijn 13de te pakken. Toen hoorde ik voor het eerst de Amerikaanse rappers van Onyx en die bezorgden mij echt kriebels in mijn buik. Ik was als tiener goed op weg om carrière te maken in het skaten. Toen ik muziek nodig had voor een nieuwe skatevideo nodigde een bevriende dj-beatmaker me bij hem thuis uit. Ik wist meteen: dat wil ik ook. Vanaf dan ben ik zelf beats beginnen te maken.”

“Ik ga geregeld kijken naar mijn zus haar bokswedstrijden en zij komt dikwijls dansen op mijn dj-sets.”© WVH

“Samen met drie andere West-Vlamingen richtte ik tien jaar geleden het label Earquake op. Bij de zoektocht naar mc’s die wilden rappen op onze eerste beats, trok ik mijn stoute schoenen aan en contacteerde ik El Da Sensei. Dat is een rapper uit New Jersey die in de jaren 90 deel uitmaakte van The Artifacts. Tot mijn eigen verbazing mailde hij terug en ook nu nog werken wij geregeld samen. Hij staat op mijn ‘n Chillow-reeks en volgend jaar trek ik een paar maanden bij hem in in de States.”

“Ik heb een fortuin geïnvesteerd in deze opnamestudio. Gelukkig kon ik veel werken zelf uitvoeren.”© WVH

“Ook als skater stak ik de grote plas al over. Tegenwoordig kom ik mijn eigen werk daar soms tegen in de platenbakken, wat natuurlijk heel cool is. Toch relativeer ik dat wat. Hiphop leeft er veel meer dan hier, waardoor je daar sneller kan doorbreken met die muziek. Voor Amerikaanse rappers ben ik trouwens een overseas producer, wat zij dan weer bijzonder vinden. Ik ben dus niet aan de verkeerde kant van de oceaan geboren, neen. Het is net een voordeel voor internationale samenwerkingen.”

Leven, werk en passies van Chilo Derieuw
© WVH

“Momenteel ben ik wel bezig aan twee albums met alleen maar West-Vlaamse raps. Het ene is van Walter Ego en het andere is een verzamelalbum dat in december uitkomt bij het Hardhorig label. ‘t Hof van Commerce en Brihang werken eraan mee, naast artiesten als Primeur, Rookwalm en No Exp. Die zijn ook al heel lang bezig in het rapcircuit, maar zijn nog niet echt doorgedrongen tot bij het grote publiek. Het is de bedoeling dat we elk najaar zo’n plaat uitbrengen; West Vloanders Bust. Ik neem daarbij alle beats en arrangementen voor mijn rekening.”

“Als ik met Amerikaanse rappers samenwerk, zitten wij effectief samen. Dan leg ik hen hier te slapen.”© WVH

“Het liefst van al zou ik me fulltime met muziek willen bezighouden. Dat lukt soms een paar maanden, maar niet continu. Daarom heb ik hier ook het productiehuis Catharsis-productions in ondergebracht. Net als Chilo is dat een Griekse naam. Samen met een paar vaste partners verricht ik audiovisueel werk. Dus niet alleen als beatmaker en producer, maar ook als grafisch designer en fotograaf. Dikwijls loopt dat wat door elkaar: dan ontwerp ik een logo voor een artiest of zijn albumhoes.”

“Ik ben een grote fan van Marvel comics. Mijn vrienden weten met welke cadeaus ze kunnen scoren.”© WVH

“Ik kan hier makkelijk een paar uur non-stop aan mijn bureau gekluisterd blijven. Om al dat stilzitten wat te compenseren, doe ik op aanraden van mijn zus tweemaal per week aan crossfit in Harelbeke. Alle elementen van fitness komen daarin samen. De endorfines die door het sporten vrijkomen, helpen me trouwens ook bij mijn muziek. Om gezond te blijven, let ik ook op mijn voeding en leef ik clean. Geen alcohol, geen sigaretten, geen drugs. Skaten doe ik nog altijd graag, maar ik grijp mijn plank nog maar sporadisch eens vast.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten