Leven, werk en passies van Kathy Bruyneel

Mia Vanacker

Het huis van Kathy Bruyneel en haar gezin oogt landelijk. Vintage en oude spulletjes zijn er prominent aanwezig. Net als de keramiek. Heel gepassioneerd heeft Kathy een paar jaar geleden die draad weer opgepikt. Nu heeft ze haar eigen ‘kot’, waar haar draaischijven en bakoven staan. En waar ze vooral ‘s nachts te vinden is….

“Ik ben een avond-, zelfs nachtmens. Mijn dagen zijn goed gevuld met het geven van workshops, mijn gezin met vier kinderen en de zaak van mijn man Filip. Onze jongste, Flavie, is nu ruim drie jaar en gaat naar school. Dat maakt dat ik overdag wat meer ademruimte heb. Sinds de geboorte van Flavie ben ik in loopbaanonderbreking, maar daarvoor werkte ik als opvoedster en bediende. Toen ik vier jaar geleden zwanger was, had ik mij ingeschreven voor een cursus pottenbakken aan het TIC in Torhout. Ik wou de doopsuikertjes van Flavie in een zelfgemaakt keramisch potje doen. Van toen af ben ik mij weer meer op het pottenbakken gaan focussen.”

“Mijn dochtertje Flavie houdt heel erg van ‘potjes draaien’.”© Foto Kurt

“Het was de Oost-Vlaamse keramist Paul Van Gompel die mij in de wereld van klei en pottenbakken ingewijd heeft. Als tiener was ik daar zowat kind aan huis. Daar volgde ik mijn eerste cursus. Paul en zijn vrouw Lea zijn fijne mensen. Zijn woning is ook zijn atelier, tentoonstellingsruimte en er is ook een koffiehuis. Een mooi concept. Paul is trouwens de man die onder meer de mostaardpotjes van Wostyn maakt. Wij houden nog altijd contact. Bij hen is het nog altijd een beetje thuiskomen.”

“‘s Nachts, in mijn kot aan de draaischijf, kan ik mij volledig ontspannen.”© Foto Kurt

“Intussen heb ik een diversiteit aan stijlen ontwikkeld. Naast de tijdloze gebruiksvoorwerpen die ik maak, hou ik er ook van om wat ruwere, gecontroleerde ‘chaos’ te creëren. Ik volg nu bij Syntra Brugge een opleiding pottenbakken, waar ik les krijg van Bert De Doncker, gepassioneerd pottenbakker én imker en ik wil er ook nog de cursus ‘glazuren’ bijnemen.”

“De huiskat Jack, waarvan we dachten dat zijn moeder een mannetje was….”© Foto Kurt

“Mijn man Filip werkte tot voor vijf jaar als maatschappelijk werker en ook hij heeft een carrièreswitch gemaakt. Hij volgde de opleiding ‘aannemer schilderwerken’, begon als zelfstandige en heeft mij ook de knepen van het vak geleerd. Een tijdje hebben we samengewerkt, maar de combinatie met ons gezin werd alsmaar moeilijker. In ons eigen huis ben ik wel hard bezig met interieur. Ik hou van vintage en ga graag naar rommelmarkten. Het leuke aan al die antieke meubels en deco is het verhaal dat erachter steekt.”

“Ik hou van oude, vintage spulletjes, waaraan een verhaal vasthangt.”© Foto Kurt

“Het is mijn grote droom om mijn eigen zaak voort uit te bouwen, een pottenbakkerij met genoeg plaats om zowel mijn werk te koop aan te bieden, workshops te organiseren als les te geven in het ‘rustgevende’ pottenbakken. Nu doe ik dat eigenlijk ook al, maar doordat ik beperkt ben in ruimte, heb ik voorlopig maar plaats voor mijn vier draaischijven. Mensen mogen mij contacteren voor verjaardagsfeestjes, vrijgezellen- of teambuildingsactiviteiten. Ik heb ook een Facebookpagina waar sfeerbeelden en info te vinden zijn van wat eigen werk en workshops.”

“Ik hou van oude, vintage spulletjes, waaraan een verhaal vasthangt.”© Foto Kurt

“Momenteel verdiep ik mij in de kunst van het theedrinken. Ik ben een fervente koffiedrinker, maar ik kan een lekkere thee ook appreciëren. Bovendien vind ik dat thee drinken ‘iets gezelligs’ heeft. En ik maak heel graag theepotten. Net als mijn Facebookpagina zou ik mijn zaak Thee en ‘t Ander noemen. ‘t Ander wordt dan de koffie, zelfgebakken koekjes, gebak en bij uitbreiding ook een lekker biertje, kaas… Ik zou het ook tof vinden om er speciale workshops te laten geven, zoals kinderyoga, wetenschappelijk onderbouwde infoavonden of schermen… Klinkt gek, maar dat laatste wil ik zelf al heel lang eens doen.”

Wie is Kathy Bruyneel?

Leven, werk en passies van Kathy Bruyneel
© Foto Kurt

Kathy Bruyneel werd op 16 maart 1976 in het Oost-Vlaamse Vinkt geboren. Ze is getrouwd met Filip Vantyghem, en de mama van Jaffe (16), Cem (14), Ciesse (6) en Flavie (3). Het gezin woont in Ichtegem.

Ze volgde de opleiding handel, maar heeft grotendeels als opvoedster gewerkt. Nu is ze vier jaar in loopbaanonderbreking en geeft ze workshops pottenbakken.

Haar grote passie is de pottenbakkerij en keramiek. Ze is momenteel op zoek naar een geschikt pand om daar een atelier, tentoonstellingsruimte en in een verdere toekomst een thee- en koffiehuis in onder te brengen.

thee.en.tander@outlook.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.