Leven, werk en passies van Christine Verhelst

Nancy Boerjan

Het leven van Christine Verhelst kende hoge toppen en diepe dalen maar ze zocht en vond in reiki, een Japanse levensvisie, hoe ze de balans voortaan beter in evenwicht kan houden. Want waar een wil is, is een weg, weet ze sindsdien.

“Als jonge vrouw bouwde ik samen met mijn ex-man een bedrijf in kantoormeubilair uit. We vormden zakelijk een sterk team en verdienden veel geld, maar op relationeel vlak liep het niet goed. Ik ging me van langsom meer vragen stellen en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat materiële rijkdom me niet gelukkig maakte. Ik stapte op een dag naar een therapeute die me onomwonden zei dat ik bezig was met overleven in plaats van leven. En dat ik zelf moest uitmaken of ik zo verder wilde of niet. Ik werd kwaad, want dat leek me geen manier om mij te helpen mijn huwelijk te redden. Tot ik besefte dat ze gelijk had: ik moest zelf handelen, ik wilde weer leven, en zette op mijn 35ste een punt achter mijn huwelijk.”

“Ik heb de kracht van de tango ontdekt. De dans leert me om mijn passionele aard te uiten en tegelijk in goeie banen te leiden.”© Davy Coghe

“Op een dag, begin 1993, hoorde ik dat mijn schoonbroer een cursus reiki, een van oorsprong Japanse, natuurlijke vorm van heling, zou volgen. Ik herinnerde mij een droom waarin ik duidelijk een mannenstem het oord ‘reiki’ had horen roepen. Ik lachte dat aanvankelijk weg, maar het intrigeerde me niettemin en ik besloot die cursus ook te volgen. Dat heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Ik was diep in de schulden geraakt nadat mijn man failliet ging, en zat ook psychisch aan de grond. Maar wat ik verdiende met mijn kantoorjob investeerde ik in tal van reikilessen die ik tot in het buitenland ging volgen. Het was een lange zoektocht maar ik kwam er op elk vlak weer bovenop, in mijn volle kracht. Vandaag ben ik zelf reiki master en heb ik mijn eigen praktijk waarvan ik onlangs de 25ste verjaardag vierde in kasteel Ryckevelde.”

“Ik liet voor mijn ouders ooit dit wapenschild maken: de zelfstandigheid van mijn moeder en de vertelkunst van mijn vader zitten erin verwerkt.”© Davy Coghe

“Storytelling is iets waar vandaag vooral marketeers het over hebben, maar in de authentieke betekenis slaat het op het mondeling doorgeven van oude verhalen. En in die zin verwijst de ring hiernaast ernaar. Verhalen vertellen is iets wat ik erg graag doe en waar ik talent voor heb. Net als mijn vader, die zo begeesterend kon vertellen dat we aan zijn lippen hingen ook al vroegen we ons soms af wat er echt van aan was, kan ik mensen inspireren en motiveren door verhalen. Het is een aspect van mezelf dat ik graag nog zou uitdiepen. En ik heb heel wat te vertellen intussen.”

“Deze replica van een dodenmasker van Tikal, uit jade gemaakt, zat in mijn rugzak tijdens een intense tocht naar de top van een vulkaan.”© Davy Coghe

“Mentale en emotionele vrijheid kan je pas bereiken als je ook financieel vaste grond onder de voeten hebt. Die visie kreeg ik van mijn grootmoeder mee, die in barre tijden een winkeltje begon en het geld dat ze ermee verdiende op een goeie manier wist te beleggen. Die kennis gaf ze aan mijn moeder door, en zij weer aan mij. En ik op mijn beurt vind het belangrijk om dat aan zo veel mogelijk vrouwen door te geven. Daarom ook ben ik voorzitter van vzw Liberale Vrouwen Brugge, een socio-culturele vereniging die vrouwen ertoe aanzet om bewust en zelfstandig hun eigen leven te leiden.”

“Elk jaar verblijf ik met collega’s een week in Ardentes, waar de Franse schrijfster en feministe avant la lettre George Sand, die ik enorm bewonder, woonde.”

“Op reis in Mexico besloot ik op een dag om een tocht naar de top van een vulkaan te maken. Ik wilde bewijzen dat ik ook fysiek in staat was een vooropgesteld doel te bereiken. Maar de tocht was zwaar, ik huilde van miserie. De gids, een kleine, tengere man, kwam naar me toe en wees naar de top van de berg. Querer?, vroeg hij. Wil je? Ik knikte en hij zei: “Willen is kunnen”. Hij nam mijn arm en samen zijn we tot op die top geraakt. Ik was altijd al een doorzetter, maar deze ervaring heeft me op dat vlak nog sterker gemaakt.”

Wie is Christine Verhelst?

Christine Verhelst (62) groeide op in Kortrijk en studeerde secretariaat-talen.

Ze runde met haar ex-man een kantoormeubelbedrijf in Torhout. Later werkte ze bij Outboard Marine Corporation in Brugge.

Ze verdiepte zich in reiki, werd reiki master en gestalttherapeut en heeft sinds 2001 MACROBUTTON CciMacroTag haar eigen Reiki Center Cristo in Brugge.

Ze ijvert voor de integratie van reiki als complementaire therapie voor kankerpatiënten. In AZ Sint-Lucas in Brugge leidt ze als vrijwilliger een project in die zin.

www.usuireiki.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.