Geen feest zonder taart

© William Meppem
Goedele Verrecas

De beste vrienden van het zoete dessert? Huisgemaakte taarten: van amandelcake met pijnboompitten en druiven tot een hazelnoot-koffietaart met dadels of een bloedsinaasappelcake met blauwebessencompote. Prachtige taarten & cakes bundelt de lekkerste smaken voor elke gelegenheid.

Verrukkelijke taartcreaties en prachtige foto’s laten elke thuisbakker en liefhebber van taarten en cakes ongegeneerd watertanden. Met eenvoudige instructies en stapsgewijze afbeeldingen ga je in dit boek met een overwinningsgevoel op taartexpeditie. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De recepten zijn opgedeeld in ‘Voor elke dag’, ‘Voor als je gasten krijgt’, ‘Voor extra speciale gelegenheden’ en ‘Desserts’, maar je mag natuurlijk ook je eigen gelegenheid bedenken. Made with love, dat is zeker!


Choco-hazelnoottaart met Frangelico-room en vijgen

Dit heb je nodig

voor 12 personen

– 140 g geroosterde geblancheerde hazelnoten

– 1 el poedersuiker

– 4 eiwitten

– 220 g fijne kristalsuiker

– 100 g pure chocolade, gehakt

– 100 g hazelnootwafeltjes, gehakt

– 4 middelgrote vijgen (240 g), in partjes

– 2 el bruine suiker

Voor de Frangelico-room

– 250 g crème fraîche

– 125 ml slagroom

– 40 g poedersuiker

– 80 ml Frangelico-likeur


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160 °C. Klem de bodem van een springvorm van 22 cm er omgekeerd in, vet hem in en bekleed de bodem en wand met bakpapier.


Spoel de hazelnoten af onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif ze met gezeefde poedersuiker en hussel ze erdoor. Rooster ze in 8 minuten lichtbruin. Bewaar 35 g om te garneren. Hak de rest en laat afkoelen.

Klop met de elektrische mixer de eiwitten en 55 g kristalsuiker op hoge snelheid tot stijve pieken. Voeg de rest van de suiker toe en klop nog 8 minuten op hoge snelheid, tot de suiker is opgelost. Doe over in een grote kom en spatel de hazelnoten, chocolade en wafeltjes erdoor. Schep het beslag in de bakvorm.

Bak de taart in circa 40 minuten stevig. Laat afkoelen in de vorm.

Maak de Frangelico-room. Klop met de elektrische mixer de ingrediënten tot zachte pieken.

Haal de taart uit de vorm en lag hem op een bord. Druk de meringue zachtjes aan en bestrijk hem met de Frangelico-room.

Leg de vijgen in één enkele laag op een bakplaat en strooi de bruine suiker erover. Laat de suiker met een gasbrander karamelliseren. (Je kan de vijgen ook onder een hete grill zetten om de suiker te laten karamelliseren.)

Schik de vijgen op de taart en sprenkel het vocht van de bakplaat erover. Bestrooi met de bewaarde hazelnoten.

Tip: Je kan de taart een dag van tevoren maken. Bewaar hem in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur. Decoreer vlak voor je serveert.


© William Meppem

Espresso-dadelcake met chocoladeglazuur

Dit heb je nodig

voor 10 personen

– 200 g gedroogde dadels, fijngehakt

– 1,5 el espressopoeder

– 310 ml water

– 1 tl zuiveringszout (baking soda)

– 60 g boter

– 165 g fijne kristalsuiker

– 2 eieren

– 150 g zelfrijzend bakmeel

Voor het chocoladeglazuur

– 50 g pure chocolade, grof gehakt

– 80 ml volvette slagroom

– 1 el golden syrup of maisstroop


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een diep rond cakeblik van 20 cm in en bekleed de bodem en wand met bakpapier.


Meng in een kleine steelpan dadels, koffie en water en breng aan de kook. Roer van het vuur af het zuiveringszout erdoor en laat 5 minuten staan. Pureer of mix tot een glad mengsel.

Klop met de elektrische mixer de boter en suiker tot een lichtgeel geheel. Klop een voor een de eieren erdoor tot ze net zijn opgenomen. Spatel het gezeefde bakmeel en het dadelmengsel erdoor. Schenk het beslag in de vorm.

Bak de cake 50 minuten, of tot een prikker in het midden eruit komt met wat vochtige kruimels eraan. Laat 15 minuten staan in de vorm en stort de cake dan omgekeerd op een rooster om af te koelen.

Maak intussen het chocoladeglazuur. Roer in een steelpannetje op laag vuur de ingrediënten tot een glad glazuur. Schenk dat in een hittebestendig kannetje.

Zet de cake op een platte schaal. Schenk langzaam het glazuur erover en laat wat langs de zijkant druipen.


Prachtige taarten & cakes

Women’s Weekly is hét tijdschrift voor vrouwen in Australië. Al meer dan 80 jaar brengt het magazine informatie en entertainment met verhalen uit het echte leven. Inclusief culinaire recepten van zijn Test Kitchen. Prachtige taarten & cakes is het nieuwste bakboek en bundelt de best geteste recepten.

‘Prachtige taarten & cakes voor elke gelegenheid’, Lantaarn Publishers, 176 blz., ISBN 9789463547055, 19,99 euro.