Fit-date (20): van wandelen word je gelukkig

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

‘Blijf in uw kot’, de ondertussen iconische woorden van minister van Volksgezondheid Maggie De Block behoren vanaf nu voor altijd tot ons Nationale Erfgoed. Hoewel een gecontroleerde lockdown het allerbelangrijkste wapen is tegen de verspreiding van een virus, mag het belang van buitenlucht niet zomaar naast ons neergelegd worden.

Tussen vier muren

Een lockdown kan even best wel leuk zijn. Filmpjes kijken, lang uitslapen, genieten van je gezin, wat tuinieren… Maar na enkele dagen beginnen die vier muren al op ons af te komen. We voelen ons opgesloten en dat werkt op ons humeur met alle gevolgen van dien.

Natuur en rust

Virologen raden het telkens weer aan. Ga eens buiten, maak een wandeling, doe een fietstochtje, allemaal conform de coronamaatregelen natuurlijk. Wanneer we buiten zijn kunnen we letterlijk en figuurlijk ventileren, we worden er blij van. Een toertje met je partner, kind(eren), hond, vrienden, vriendinnen of zelfs alleen. Die frisse wind is een must en een enorme troef voor je lichaam en geest.

In West-Vlaanderen hebben we alles, het bos en de zee. Als het straks weer voor iedereen mag, maak dan een stevige wandeling in het zonnetje aan het strand. De zon, de frisse zeelucht en een wandeling van meer dan een uur, het is niet alleen top voor een fit lichaam, maar je wordt er ook instant gelukkig van.

Daarom moet je wandelen

– Je stresslevel zal zakken en je drive neemt toe. Wanneer je wat moeite hebt met je trainings- of voedingspatroon, is het essentieel om eens een stapje in de natuur te zetten, tot jezelf te komen en er dan weer vol tegenaan te gaan. Je krijgt er de nodige energie van om je sportmoment van de dag toch nog tot een goed einde te brengen.

– Buiten zijn, zelfs gewoon de natuur zíén, stimuleert onze hersenen en ons mentaal welzijn. Wetenschappelijk onderzoek stelt trouwens dat je immuunsysteem sterker en je hart gezonder wordt wanneer je regelmatig uit je kot komt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.