Fietsen langs de Portugese Atlantische kust: strand en werelderfgoed

Het is zalig fietsen langs de boorden van de Atlantische Oceaan.© gf
Het is zalig fietsen langs de boorden van de Atlantische Oceaan.© gf
Redactie KW

De Atlantische kust van Portugal bestaat uit een opeenvolging van pittoreske vissershavens, charmante badplaatsen en brede stranden. Geen beter vervoermiddel dan de fiets om de vlakke kustlijn te verkennen. Wij fietsten tijdens onze vierdaagse roadtrip vanuit Porto richting universiteitsstad Coimbra. Deze gezinsvriendelijke route leidt over autoluwe paden, met het strand bijna altijd binnen handbereik.

Geen fietsknooppuntennetwerk in Portugal. Weinig erg. Een handige fiets-gps brengt ons perfect van de ene plaats naar de andere. Je vergissen is bijna onmogelijk. De te volgen fietsroute is standaard in het geheugen van de gps opgeslagen. Geen rompslomp dus met onhandige fietskaarten. Nog dit: je hoeft je ook niet om je bagage te bekommeren, want die wordt dagelijks per auto nagebracht. Gelukkig maar. We zien ons eerlijk gezegd niet elke dag zeulen met een reiskoffer op de bagagedrager.

Voor we onze fietsroadtrip aanvatten, maken wij van de gelegenheid gebruik om wat aan sightseeing in Porto te doen. Deze broeierige havenstad is gelegen aan de Atlantische Oceaan, en is vooral bekend voor zijn portcultuur, zijn historische Ribeira-wijk en zijn wereldberoemde Ponte Dom Luis I, een metalen brug die al vele decennia Porto met zijn vele porthuizen aan de overkant van de Douro-rivier verbindt.

Maak in Aveiro een tochtje in een van de typische gondels met hoge punten.© Igor Vandenberghe
Maak in Aveiro een tochtje in een van de typische gondels met hoge punten.© Igor Vandenberghe

E-bike versus stadsfiets

De volgende ochtend worden onze fietsen voor dag en dauw netjes in de garage van ons hotel afgeleverd. De ene helft van de groep gaat voor een e-bike, de andere voor een robuuste stadsfiets, uitgerust met maar liefst 21 versnellingen. ‘Dat komt goed’, denken we meteen.

Na een doorgedreven briefing banen we ons wat onwennig een weg door de ochtenddrukte in Porto. Wat volgt is een gezapige fietstocht richting riviermonding. Eenmaal aan de kust aangekomen, is het heerlijk genieten van onze tocht langs de boorden van de Atlantische Oceaan. De ene keer fietsen we langs autoluwe wegen, de andere keer over houten paden die soms rakelings langs de vloedlijn scheren.

De Rabelos, traditionele Portugese boten, werden vroeger gebruikt om onder meer porto, te vervoeren over de Douro.© Igor Vandenberghe
De Rabelos, traditionele Portugese boten, werden vroeger gebruikt om onder meer porto, te vervoeren over de Douro.© Igor Vandenberghe

Spotgoedkoop lunchen

Onderweg is er aan verleidelijke lunchadresjes geen gebrek. De meeste bevinden zich pal op het strand of ergens verscholen in de duinen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Reken op ongeveer 10 euro voor een lunch. Daarvoor krijg je meestal een klein voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, soms aangevuld met een glas wijn of een koffie. Vooral vis in de hoofdrol, al zou dat er nog aan mankeren, met de Atlantische Oceaan als woeste achtertuin.

Wie van het strand en de zon wil genieten, heeft keuze te over

De eerste dagtrip leidt ons naar Ovar, een levendig stadje op een steenworp van de oceaan. Op onze teller een kleine 50 kilometer fietsplezier, verspreid over een vijftal uur, lunch en een paar fotostops incluis.

Het mooie Coimbra is vooral bekend om zijn universiteit.© gf
Het mooie Coimbra is vooral bekend om zijn universiteit.© gf

Fotogenieke badplaats

Onze vierdaagse brengt ons finaal naar de universiteitsstad Coimbra. Daarbij dalen we een goede 150 kilometer vanaf Porto de kustlijn af, gevolgd door een tocht door het Portugese binnenland. Met dagtochten die variëren tussen 40 en 55 kilometer is deze roadtrip zelfs in familieverband perfect doenbaar. Wie liever geen risico’s neemt, kan altijd een e-bike huren.

Je snelheid bepaal je zelf. Net als de pauzes onderweg. Wie van het strand en de zon wil genieten, heeft keuze te over. Niets of niemand houdt je tegen om enkele uren strandplezier mee te pikken. Onder andere Furadouro, Costa Nova en Praia de Mira zijn uitstekende keuzes, al kan je evengoed ergens tussenin halt houden. Want aan duinen en verlaten stranden geen gebrek onderweg. (Igor Vandenberghe)

Praktisch

– Wij maakten deze fietstocht in een ingekorte vierdaagse versie op uitnodiging van Vos Travel, een West-Vlaamse touroperator, gespecialiseerd in fiets- en wandelvakanties in onder meer België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Kroatië en Tsjechië.

– De zevendaagse fietstocht Porto-Coimbra kan je al doen vanaf 510 euro per persoon in kamer en ontbijt.

– Er zijn verschillende formules mogelijk, gaande van kamer en ontbijt tot halfpension. Voorts kan je kiezen tussen een gewone fiets en een e-bike. Standaard worden roadbooks en een fiets-gps meegeleverd. De hotels onderweg zijn fietsvriendelijk en perfect uitgerust om je e-bike weer op te laden.

– Je kan elke dag van het jaar vertrekken.

– Vluchten vanuit Brussel of Charleroi naar Porto met onder meer Ryanair, TAP en Brussels Airlines.

www.vostravel.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.