Een koekjesdoos vol zelfgemaakt lekkers
Na twee rustige maanden is het maandag 3 september weer zover: de eerste schooldag én de bijhorende ochtendrush. Boekentassen moeten worden gemaakt, lunchtrommels gevuld en tussendoortjes klaargestoomd. En die tussendoortjes – wat fruit ‘s ochtends en een koekje ‘s namiddags – durven soms wel een probleem te vormen: wat je oogappeltje gisteren nog superlekker vond, blijkt hij of zij vandaag niet meer te lusten. Tenzij het natuurlijk om samen gemaakte koekjes gaat natuurlijk, die blijven ál-tijd lekker. Wij vonden alvast heel wat inspiratie en makkelijke recepten in de ‘Koekjesbijbel’ van Rutger van den Broek. En dat fruitdoosje, hoor ik je vragen. Laat ze ‘s ochtends gewoon zelf kiezen wat daarin komt. Met appeltjes, worteltjes, kerstomaatjes en druifjes, aangevuld met wat seizoensfruit, kom je al een heel eind.
Kuping Gajah
De naam van deze mild gekruide Molukse koekjes zou je kunnen vertalen als olifantsoren. Tijdens het bakken van de koekjes kom je erachter waarom…
Ingrediënten
voor 75 tot 100 koekjes
1 ei
100 ml kokosmelk (met min. 60% kokosextract)
100 gram poedersuiker
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
375 gram bloem
1 tl kaneelpoeder
1 el cacaopoeder
extra bloem voor het werkblad
zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
Werkwijze
Meng het ei, de kokosmelk, de poedersuiker, het zout en het vanille-extract in een kom door elkaar. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een deeg. Het is een vrij stevig deeg, dus het kost wat kracht om het door te kneden.
Deel het deeg in tweeën. Neem een helft en kneed daar het cacao- en kaneelpoeder door.
Rol beide deegsoorten op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van 20 centimeter. Bestrijk het bruine deeg licht met water en leg er het witte deeg op. Bestrijk dat ook met water en rol het deeg strak op. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de olie in een frituurpan of een grote gietijzeren pan voor tot 180 °C.
Snij het deeg in plakjes van 2 tot 3 millimeter dik en bak ze 1 tot 2 minuten in de hete olie. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Het boek h2>
p>
Rutger van den Broek, die de eerste editie van het televisieprogramma Heel Holland Bakt won, verzamelde meer dan 170 koekjesrecepten in zijn Koekjesbijbel. Je vindt er de recepten van klassiekers zoals bokkenpootjes, amaretti en shortbread, maar ook van minder bekende koekjes zoals dennenkoeken, hernhuttertjes en weespermoppen. Daarnaast worden de basistechnieken met behulp van stap-voor-stapfoto’s uitgelegd en vind je in het boek ook meer uitleg over bakbenodigdheden en -begrippen. p>
‘Koekjesbijbel’, uitgeverij Carrera Culinair, 496 blz., 29,99 euro. p>
p>
Chili-chocoladekoekjes h2>
Een koekje met pit kan een lange schooldag ongetwijfeld opvrolijken. Deze koekjes zijn spicy, vol van smaak en verrassend lekker. Het chilipoeder zorgt immers voor een aangename, tintelende smaaksensatie. p>
Ingrediënten p>
voor 30 tot 35 koekjes p>
175 gram boter, op kamertemperatuur p>
175 gram lichtbruine basterdsuiker p>
1/4 tl zout p>
1 ei, op kamertemperatuur p>
220 gram boter p>
30 gram cacaopoeder p>
3/4 tl baking soda p>
1/4 tot 1/2 tl chilipoeder p>
150 gram pure chocolade, grof gehakt p>
60 gram fijne suiker p>
1 el kaneelpoeder p>
Werkwijze p>
Mix de boter, basterdsuiker en het zout in enkele minuten tot een romig geheel. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem, cacao, baking solda en chilipoeder toe. Kneed tot slot de gehakte chocolade door het deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten. p>
Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. p>
Meng de fijne suiker en het kaneelpoeder in een kom door elkaar. p>
Kneed het deeg kort door en vorm er bolletjes van ongeveer 40 gram per stuk van. Rol die door de kaneelsuiker, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. p>
Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten goudbruin en laat ze daarna afkoelen op een rooster. p>
Gingerbread koekemannetjes
Een koekje waar iedereen meteen vrolijk van wordt. Ideaal om te maken samen met je kinderen.
Ingrediënten
voor 30 tot 40 koekemannetjes
120 gram boter, op kamertemperatuur
120 gram lichtbruine basterdsuiker
50 ml golden syrup of honing
2 tl gemberpoeder
1/2 tl kaneelpoeder
snuf gemalen nootmuskaat
1/4 tl zout
1 ei, op kamertemperatuur
300 gram bloem
3/4 tl baking soda
bloem, voor het werkblad
200 gram poedersuiker
1 eiwit
Werkwijze
Doe de boter, basterdsuiker, golden syrup, het gemberpoeder, kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg nog eens kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek of snij er koekemannetjes uit en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de koekjes in 14 tot 19 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Maak de royal icing door de poedersuiker in een kom met het eiwit te mengen. Klop tot je puntjes kunt maken door een spatel in het mengsel omhoog te trekken.
Decoreer de koekjes met de royal icing.
Het boek h2>
p>
Rutger van den Broek, die de eerste editie van het televisieprogramma Heel Holland Bakt won, verzamelde meer dan 170 koekjesrecepten in zijn Koekjesbijbel. Je vindt er de recepten van klassiekers zoals bokkenpootjes, amaretti en shortbread, maar ook van minder bekende koekjes zoals dennenkoeken, hernhuttertjes en weespermoppen. Daarnaast worden de basistechnieken met behulp van stap-voor-stapfoto’s uitgelegd en vind je in het boek ook meer uitleg over bakbenodigdheden en -begrippen. p>
‘Koekjesbijbel’, uitgeverij Carrera Culinair, 496 blz., 29,99 euro. p>
Lek me liptje
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier