28 april 2017, 05:00Bijgewerkt op: 26 november 2020, 13:52
Als conservator van het In Flanders Fields Museum in Ieper promoot Piet Chielens vooral het oorlogstoerisme in de Westhoek, maar ook op culinair vlak heeft de regio volgens de 51-jarige Ieperling heel wat te bieden.
“Ik ben iemand die zelf heel graag kookt, dus mijn restaurantbezoek is beperkt. Vooral met buitenlandse gasten kies ik voor deze adresjes.”
Groe(n)tjes uit Ieper
“Souvenir in Ieper is met chef-kok Vilhjalmur Sigurdarson en gastvrouw Joke Michiel een iets avontuurlijker restaurant, waar je soms onverwachte combinaties op je bord krijgt. Het is eens iets anders dan wat je thuis klaarmaakt en dat maakt het altijd tot een aparte beleving. Als ik buitenlandse gasten van het museum wil soigneren, is Souvenir daarvoor bijzonder geschikt omdat je er meestal een volledig vegetarisch menu krijgt.”
“Nog een uitstekend adresje in het centrum van Ieper is Restaurant Découverte aan de Rijselstraat. Niet toevallig staat het samen met Souvenir ook het hoogst aangeschreven in de culinaire gidsen. Bovendien bieden ze allebei gastronomie aan die mijn portefeuille aankan. Découverte gaat misschien iets meer naar de klassieke keuken qua aanbod, maar met veel creativiteit bereid en geschikt voor de echte fijnproevers.”
“De Steenen Haene in Zillebeke is een heel leuk restaurant omdat je er een heel ruim assortiment kunt krijgen voor een betaalbare prijs, met veel lekkere gerechten voor minder dan 40 euro. Ze serveren er de klassieke Franse keuken, maar met moderne invloeden. Het zijn wel niet meer de enorme porties van weleer. Bij ieder gerecht krijg je heerlijke groentjes. Extra troef: het uitzicht op de bossen van de Palingbeek.”
“Dranouter ken ik al van op heel jonge leeftijd, vooral dankzij het festival. Het is niet bij de deur vanuit Ieper, maar ik keer er graag terug en dan voelt het altijd als vakantie. Restaurant De Bralle is er een van mijn favoriete adresjes, en niet alleen omdat chef Pieter een neef is van mij. In De Bralle serveren ze de betere bistrokeuken, met een voortreffelijke wijnkaart. Het is ook meer iets in mijn prijscategorie.”