Medewerker KW19 januari 2018, 05:00Bijgewerkt op: 30 juni 2022, 16:01
Joachim Coens is sinds 2001 voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen, het bedrijf dat de haven van Brugge-Zeebrugge bestuurt en uitbaat. Hij is ook burgemeester van Damme sinds het dodelijke auto-ongeluk van burgemeester Dirk Bisschop in mei 2014. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de CD&V-politicus zijn favoriete adresjes in eigen stad zoekt.
Eerlijke keuken
“Damme is een mooie stad met veel restaurants. Dat is handig, want het is fijn als je dicht bij huis kan tafelen. Zo ga ik graag naar De Lamme Goedzak. Nieuwe mensen hebben het pand een tijdje geleden een opfrisbeurt gegeven en die zaak nieuw leven ingeblazen. Het restaurant staat voor een eerlijke Vlaamse keuken, met de klassiekers op de kaart. Ook de inrichting straalt eerder een Vlaams karakter uit.”
“Langs de Damse Vaart in Damme vind je restaurant Noorderlicht. Specialiteit van het huis en daarvoor zijn ze bekend in de ruimere regio is paling, in diverse bereidingen. Maar ook de andere gerechten op de kaart zijn top, met enkele heel goeie visbereidingen zoals kabeljauw op Oostendse wijze. De inrichting van het restaurant is klassiek en gezellig. Extra troef is natuurlijk het prachtige decor van de Damse Vaart.”
“In onze stad hebben we goeie restaurants in alle drie onze kernen. In Vivenkapelle is dat ‘t Hof van Vivenkapelle. Dat is verfijnder dan mijn andere tips. Ik eet vooral graag vis, maar ze hebben er ook heel lekkere vleesgerechten. Zo heb ik er ooit een subliem klaargemaakte fazant gegeten. Het restaurant is gevestigd in een oud herenhuis. Aan de buitenkant zie je de neogotische bouwstijl, maar binnen is het helemaal vernieuwd.”
“La Bouffée in Damme is een van de vele restaurants in het centrum van ons stadje. Ik kon ook voor restaurant De Zuidkant gekozen hebben, maar dat heeft met zijn Michelinster al veel bekendheid. Dan is La Bouffée meer opportuun om in de kijker te zetten. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed. Op de kaart staan enkele lekkere en lichte visgerechten. In het seizoen kun je er terecht voor wild.”