Dagschotels met een verhaal

© Kris Jacobs
Sandra Rosseel

“Wie had dat ooit gedacht? Xavier van F.C. De Kampioenen brengt een kookboek uit”, schrijft Jeroen Meus in het voorwoord van Dagschotel, het eerste kookboek van Johny Voners. Verwacht echter geen recepten rond bier, maar een unieke ode aan de échte dagschotel.

“Toen ik ooit grapte dat ik wel een eigen kookboek zou willen, omdat je geen BV bent als je er geen geschreven hebt, antwoordde mijn stiefzoon Joren dat dat toch mogelijk moest zijn met de titel Dagschotel!. Zijn antwoord zette me aan het denken en… nu heb ik mijn eigen kookboek! Al zie ik dat niet echt als een verwezenlijking. Ikzelf heb geen enkel recept bedacht, dat hebben de koks voor mij gedaan”, nuanceert Johny Voners.

Dagschotels met een verhaal
© Kris Jacobs

De acteur, die als Xavier in F. C. De Kampioenen de harten van Vlaanderen veroverde en zo het woord ‘dagschotel’ een heel nieuwe betekenis gaf, trok Vlaanderen én het internet rond op zoek naar restaurants en bistro’s die de échte dagschotel nog in ere houden. “Al moesten het wel adresjes met een meerwaarde zijn, adresjes waar ze niet zomaar stoofvlees of witloof-met-hesp-en-kaas bereiden, maar waar ze met inventiviteit de keuken van ons moe naar een hoger niveau tillen. En daarnaast moesten het ook adresjes met een verhaal zijn”, aldus de Waregemnaar. Die verhalen maken het boek niet alleen uniek, maar ook bestand tegen de tijd. Ook als een adresje ophoudt te bestaan – zoals nu al het geval is met bijvoorbeeld Gastrobar Gust in Kortrijk – blijft het boek zijn waarde behouden.

Uiteindelijk bundelde Johny 30 adresjes en evenveel recepten en verhalen in een mooi vormgegeven boek. Kris Jacobs zorgde voor de bijhorende foto’s.

‘Dagschotel’, uitgeverij Lannoo, 200 blz., 25,99 euro.

Kabeljauwhaasje met graanmosterdsaus

Dagschotels met een verhaal
© Kris Jabobs

“De Old Inn aan de Louizastraat in Oostende is een plek waar de tijd van toen wordt omarmd en gekoesterd”, aldus Johny. Tientallen ingekaderde foto’s van het vroegere Oostende en de vroegere visserij in combinatie met Franse chansons en Nederlandstalige kleinkunst zorgen voor een gemoedelijke sfeer, net als uitbaters Anna en René. Anna, met een betovergrootvader die omkwam tijdens de vissersopstand van 1887 en een vader die 4,5 jaar in diverse kampen heeft gezeten en amper 34 kilogram woog toen hij terug thuiskwam, staat in de keuken, waar ze huiselijke gerechten klaarmaakt, zoals dit kabeljauwhaasje met graanmosterdsaus.

Recept

voor 2 personen

Ingrediënten

2 kabeljauwhaasjes, bij voorkeur

dik én zeker vers en geen diepvries

2 flinke eetlepels boter

Maïs-, zonnebloem- of arachideolie

10 krielaardappeltjes, gekookt in de pel

droge witte wijn naar smaak

2 el graanmosterd

lopende slagroom van Inex

peper en zout

1 grote tomaat in schijfjes

Werkwijze

Doe twee royale eetlepels boter en een klein scheutje olie in de pan. Zout de kabeljauw en bak hem efkes op een kant – niet omdraaien! Voeg een flinke scheut (ongeveer een glas) droge witte wijn toe en zet het deksel op de pan. ‘Stoom’ de vis gedurende 5, 8 of 10 minuten (naargelang de grootte en dikte).

Ondertussen kan je de gekookte patatjes ontvellen en de grote tomaat in schijfjes snijden.

Haal de kabeljauw uit de pan. Giet het teveel aan wijn weg (er mag niet te veel vocht zijn) en roer de graanmosterd door de saus. Voeg een flinke scheut lopende slagroom toe. Laat even opkoken.

Dresseer aardappelen, tomaat en vis op het bord en giet de saus over de vis.