Binnenkijken in een art-decowoning in Kortrijk: Verfijnd lichtspel

Seppe en Chloé waakten erover dat het karakter van hun art-decowoning behouden bleef.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur Pieter Clicteur
Seppe en Chloé waakten erover dat het karakter van hun art-decowoning behouden bleef.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur Pieter Clicteur
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Dat de art-decowoning uit 1936 die Seppe Delen en Chloé Vercruysse in het centrum van Kortrijk kochten, door een architecte ontworpen werd, leek hen wel een leuk detail. Helaas bleek Poly Scherpereel alsnog een man te zijn.

Architect Poly Scherpereel heeft begin vorige eeuw zijn stempel gedrukt op heel wat art-decowoningen in Kortrijk en hij zou ook meegewerkt hebben aan het stijlvolle openluchtzwembad in de stad. Tweeëntachtig jaar nadat hij zijn eigen woonst bouwde aan de Doorniksewijk in Kortrijk, trok het huis de aandacht van Chloé en Seppe op Immoweb.

“Het was geen liefde op het eerste gezicht. De indeling van het huis was helemaal anders toen we het voor de eerste keer bezichtigden en ik vond het er ook erg donker. Seppe kon daar gelukkig beter doorkijken en wees me op alle bijzondere elementen”, herinnert Chloé zich. “Ik vond de inkom meteen al indrukwekkend: de houten voordeur met glas-in-loodraam in een imposante gevel en de mozaïekvloer…”, vertelt Seppe enthousiast.

Glas in lood

“Door een nieuwe lichtkoepel te plaatsen en het glas-in-loodraamwerk te renoveren, konden we het karakter van het huis behouden en valt er nu ook meer licht binnen. Als de zon in de namiddag door het raam schijnt, kleurt het hele huis prachtig groen en roze”, glundert Chloé.

Als de zon door het raam schijnt, kleurt het huis prachtig groen en roze

Het glas in lood vormt de rode draad door het hele huis, maar ook heel wat andere elementen dragen bij aan de karaktervolle art-decowoning. Zo ligt er een bijzonder visgraatparket in de woonkamer dat niet samengesteld is uit latjes maar uit robuuste houten blokken. “Jammer dat die parketvloer niet werd doorgetrokken tot in de eetplaats. Misschien dat we dat later nog doen, maar daaraan hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje. En momenteel dromen we in de eerste plaats van een dakterras. We hebben geen tuin, enkel een koertje en dat vinden we toch wat te klein”, gaat Chloé voort.

Chloé en Seppe kiezen voor een combinatie van vintage en commercieel.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur Pieter Clicteur
Chloé en Seppe kiezen voor een combinatie van vintage en commercieel.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur Pieter Clicteur

Vleugje vintage

Wanneer we Chloé en Seppe vragen naar hun stijl, blijft het even stil. “Geen idee eigenlijk”, lacht Seppe. “We weten wel wat de trends zijn maar we kiezen er bewust voor om daar niet altijd in mee te gaan. Dit huis vraagt om een persoonlijke invalshoek. Hier moet je niet klakkeloos een interieurcatalogus kopiëren. Onze inrichting is een combinatie van vintage en commercieel.”

“Het zeteltje in de slaapkamer komt bijvoorbeeld van Casa. Dat is zalig om in te lezen, helaas liggen Seppes kleren daar meestal in. (lacht) De commode met marmeren blad in de eetplaats is nog van Seppes grootmoeder, net als de bruine lederen zeteltjes onder de lichtkoepel en de secretaire in mijn bureau boven. De kledingrekken komen dan weer van Ikea”, vult Chloé aan.

“We zijn nog jong, hé. We hebben een mooi huis, houden van mooie spullen maar zo’n woning moet een beetje mee-evolueren met ons leven, vind ik. Onze eigen stijl is nog niet af, dus onze huisstijl ook niet”, besluit Seppe.

De zetel in de slaapkamer komt van Casa. Zalig om in te lezen vindt Chloé.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur Pieter Clicteur
De zetel in de slaapkamer komt van Casa. Zalig om in te lezen vindt Chloé.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur Pieter Clicteur

Woon-ID

– Seppe Delen (30) is teamleader bij Decatlon, Chloé Vercruysse (29) freelanceproducer voor tv en film. Samen vormen ze ook het dj-duo The Bicky Duets.

– Bewoonbare oppervlakte: 110 m².

– Do’s: “Let op het karakter van de woning die je wil kopen. Kijk naar de mogelijkheden die het huis jou kan bieden. Let voorts op de ‘handigheid’ van het huis. Is er voldoende opbergruimte bijvoorbeeld?”

– Don’ts: “Bespaar bij het renoveren niet op kwaliteit. Ga ook niet tot aan de limiet van je budget wanneer je een woning koopt. Een mooi huis is fijn maar je moet ook nog kunnen leven.”