Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Langemark-Poelkapelle

Onder strikte coronamaatregelen kozen zondag een 80-tal leden voor een nieuw arrondissementeel bestuur. Koen Descheemaeker uit Zonnebeke werd verkozen tot voorzitter. Als secretaris werd Julie Kinoo uit Wervik aangeduid en als ondervoorzitter Jan Van Bruwaene uit Poperinge.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Vergeet kaas-, garnaal- of vleeskroketten, hier zijn de Couquettes! Ze zijn de creaties van hobbykok en barbecueliefhebber Christophe Couzyn (44) op basis van pulled pork. Op aanraden van vrienden die de lekkernij proefden, besliste hij om ze op de markt te brengen. "Het is snel gegaan. We zien wel waar we eindigen", zegt Christophe.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Laurent Hoornaert wordt directeur van het kabinet van vice-eersteminister Vincent Van Quickenborne. De fractieleider van Tope8920 fungeert in het dagelijks leven als kabinetschef van Van Quickenborne.

In amper twee weken tijd is het leven van Beverley Derycke en Dries Dehollander helemaal overhoop gegooid. Bij hun zoon Damion (12) werd zaterdag acute leukemie vastgesteld, waardoor de jongen een lange chemobehandeling van ruim twee jaar voor de boeg heeft. Om de ziekenhuiskosten te kunnen betalen, startten zijn ouders een crowdfundingcampagne op.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Op de gerenoveerde speelplaats van de vrije basisschool in Langemark werd een zilverlinde geplaatst die als naam 'Amélieboom' kreeg. De boom moet de herinnering aan Amélie Claus, die op 19 november 2017 op achtjarige leeftijd verongelukte, levendig houden.

Als het aan de N-VA-fractie ligt, wordt het asielcentrum een terugkerend variapunt op de gemeenteraad. Het was dit keer N-VA-raadslid Robert Barthier die de burgemeester vroeg naar de stand van zaken over de bouwovertredingen in het asielcentrum. De gemeente nam een jurist onder de arm om de zaak uit te vlooien.

Net een jaar na het overlijden van hun zoontje Foss, zijn Wannes Beernaert uit Langemark en zijn vriendin Julie opnieuw papa en mama geworden van een dochtertje Pippa. Wannes, die met zijn song 'Fly Young Bird' in heel Vlaanderen bekend werd, heeft ook een plaat gemaakt die volledig wordt opgedragen aan zijn zoontje. "De afgelopen maanden waren een mix van extreme gevoelens."

Echte voetballiefhebbers kijken reikhalzend uit naar de eerste Westhoekderby van het seizoen in tweede provinciale B tussen SK Nieuwkerke en KFC Poperinge A. Niet in het minst Pedro Nolf (49) en Fabien De Byser (65). De twee werden sinds de passage van Pedro als trainer in Poperinge, ondertussen al ruim een decennium geleden, boezemvrienden.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Het Langemarkse avondcriterium op woensdag 30 september werd andermaal een denderend succes. In een massaspurt trok Harelbekenaar Jochen Deweer uiteindelijk aan het langste eind.