Vrijdag 3 juli, 2020

Nieuws uit Langemark-Poelkapelle

Proxy Delhaize Langemark opende donderdag voor het eerst haar deuren voor de klanten. De nieuwe supermarkt is gevestigd in de Kasteelstraat, waar vroeger Carrefour Market was.

Tijdens de algemene vergadering van de zuivelcoöperatie Milcobel werden de mandaten van voorzitter Dirk Ryckaert en ondervoorzitter Kris D'haemer niet verlengd. Bestuursleden Betty Eeckhaut en Luc Van Laer werden wel herverkozen als lid van de raad van bestuur voor een periode van vier jaar.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte de verdeling van de bijkomende middelen voor Vervoer op Maat bekend. Met zo'n 12 procent van de middelen krijgt Vervoersregio Westhoek het grootste deel de koek. Het geld gaat onder meer naar de uitwerking van de Belbus 2.0.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

WVI, De Mandel, Ons Onderdak en het lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle slaan de handen in elkaar om een nieuw woonproject te realiseren aan de Schiethoek in Poelkapelle. In totaal komen er 46 nieuwe woningen. Op 22 juni gaan de infrastructuurwerken van start.

In de zaak van het naaktfeestje in een bar in Langemark heeft de Ieperse strafrechter de ex-zakenpartner veroordeeld tot zeven maanden voorwaardelijke celstraf voor voyeurisme, belaging en bedreiging. Vanuit een maïsveld werden foto's gemaakt van de toenmalige schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Gheeraert (Open VLD) tijdens een feestje. De fotograaf krijgt de gunst van de opschorting, de vermeende opdrachtgever gaat vrijuit.

Het postkantoor langs de Vijverstraat in Langemark verhuist in het najaar naar de vroegere Boetiek Assepoes. Het huidige postkantoor staat te koop omdat het te groot is geworden. Daarmee vallen de puzzelstukjes in elkaar voor de verdere realisatie van bpa Kasteelpark.

Twee dertigers uit Roeselare zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden tot 2 jaar voor een reeks autodiefstallen in het najaar van 2019. Beiden waren niet aan hun proefstuk toe. Eén van hen zit al 6 maanden in voorhechtenis en verbleef in totaal al 7 jaar in de cel.

De coronacijfers dalen en Belgen mogen ondertussen al bijna drie weken mensen toelaten in hun bubbel, maar de grenzen blijven gesloten. Tot groot verdriet van de Nederlandse Loes van der Heijden, die in Langemark woont, want haar ouders zagen al drie maanden hun pasgeboren kleinkind niet meer. Minister De Crem verklaarde zondag nog deze week werk te maken van grensoverschrijdend familiebezoek, maar dat bleek valse hoop.